skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Publikacija o delu otroškega in mladinskega oddelka, tako imenovane Pionirske knjižnice Leopolda Suhodolčana, je nastala ob 70-letnici Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika. Njen namen je, da  predstavimo naše dejavnosti za mlade vsem, ki jih to zanima in se jih kakor koli tiče – staršem, starim staršem, vzgojiteljem, učiteljem in tudi mladim bralcem.

Preberi več

Delo z mladimi se je v programih dela naše knjižnice začelo omenjati leta 1975, Koroška osrednja knjižnica je 8. februarja leta 1980 sprejela odlok o imenovanju Pionirske knjižnice po Leopoldu Suhodolčanu. S tem je začela Pionirska knjižnica Leopolda Suhodolčana delovati kot notranja organizacijska enota Koroške osrednje knjižnice. Njeno uradno odprtje je bilo 13. decembra 1980 v novih prostorih takratne knjižnice. Janez Mrdavšič, tedanji direktor knjižnice, je v publikaciji Koroška osrednja knjižnica dr. Franc Sušnik Ravne na Koroškem (1989) o delu z mladimi zapisal: »Posebno skrb posveča knjižnica sodelovanju s šolami, knjižni in knjižnični vzgoji mladih bralcev. Načrtno jih seznanja z organizacijo in poslovanjem knjižnice, z bogastvom knjižničnih fondov, z načini, kako s pomočjo katalogov, bibliografij in drugih praktičnih pomagal poiskati potrebno literaturo.« Glavna naloga Pionirske knjižnice Leopolda Suhodolčana je, poleg izposoje, temeljito bibliopedagoško delo z vsemi starostnimi skupinami mladih bralcev. Otroke in mlade seznanjamo s samostojno uporabo knjižnice, vzgajamo jih v bralce – uporabnike leposlovnih in poučnih knjig in drugega knjižničnega gradiva in v kompetentne uporabnike knjižnice.

Razvoj družbe in knjižničarstva je narekoval, da so se do danes (najbolj v zadnjih dvajsetih letih) v Pionirski knjižnici Leopolda Suhodolčana razvile številne nove dejavnosti, ki mladim bralcem odstirajo bralna obzorja, jih povabijo k branju in privabijo k bralni, h knjižnični, pa tudi k splošni funkcionalni pismenosti. Teh dejavnosti je bilo v vseh teh letih veliko (npr. Najstniška čvekalnica, vpis novorojenčkov, glinena pravljica, videoure … ), precej več, kot jih je opisanih v publikaciji. Samo aktualne, ki se redno in uspešno izvajajo že več let, so našle mesto v njej.

Avtorici sva si delo za publikacijo pošteno razdelili, se pa zahvaljujeva prav vsem sodelavcem, ki so po svojih najboljših močeh prispevali tako k izvajanju mladinske dejavnosti kot tudi k nastanku publikacije.

Jelka in Lea

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam