skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Vsako generacijo, predvsem odraščajočih, je zaznamovala knjiga, ki je odražala določeno stališče do sveta, oblikovala njihov notranji svet in pustila sledi v pogovornem jeziku. Posebno priljubljeni so bili stripi. Za mlajše bralce je ilustrator in animator Miki Muster od leta 1952 dalje ustvarjal Dogodivščine Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika, ki so sprva izhajale v tedniku Tedenska tribuna, nato pa v knjižnih izdajah in kot tednik Zvitorepec. Sredi 70. let so začeli izhajati tudi Mikijevi zabavniki, ki so poleg stripov Walta Disneya vsebovali še članke, miselne igre in križanke.  V 80. letih so bili zaradi pomanjkanja tiskarske barve črno-beli. V slovenščini pa so izhajali do leta 1993, nato pa jih je leto kasneje nadomestila revija Miki Miška.

Preberi več

Kultno mesto pa je med mladimi zasedel strip Alan Ford, ki je v srbohrvaščini izhajal od leta 1970 in je v Jugoslaviji doživel večji uspeh, kot v rodni Italiji. Komične situacije in satirična kritika kapitalizma so našle številne zveste bralce, ki so jih zlahka prevedli na način življenja v takratnem političnem sistemu.

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Urška Repar

Kontaktne osebe

Robert Ožura

Ključne besede

GLASBA, MODA, UMETNOST

Datum objave

24.10.2018 09:29

Zadnja sprememba

29.10.2018 07:56

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam