Knjižnica Glinškova ploščad in njene predhodnice

Knjižničarstvo na območju Stožic in Ježice ima dolgoletno tradicijo. Pred 2. svetovno vojno sta na Ježici obstajali Orlovska in Sokolska knjižnica. Orlovska knjižnica je bila ustanovljena prej in je delovala v Prosvetnem domu na Ježici poleg župnišča. Leta 1938 so odprli društveno čitalnico, v kateri so ponujali raznovrstne časopise in revije. Leta 1934 je v Stožicah dobila prostore še Sokolska knjižnica, ki jo je uredil Ciril Ramovž. Po razpadu stare Jugoslavije je članom Vzajemnosti (prej Svobode), Sokolom in Orlom pred zaplenitvijo uspelo poskriti prapore, glasbene instrumente, knjige in druge pripomočke.

Z ustanovitvijo vaških straž med drugo svetovno vojno so Italijani s pomočjo domačinov začeli iskati društveno lastnino. Po koncu vojne so leta 1945 ostanke obeh knjižnic združili in odprli Ljudsko knjižnico na Ježici. Ta je leta 1951 štela 2562 knjig in je bila najstarejša knjižnica na bežigrajskem področju. Najprej je delovala v bivši občinski hiši na Ježici na sedanji Dunajski cesti 224, od leta 1947 dalje pa v obnovljenem Prosvetnem domu na Ježici. Pionirja med knjižničarji sta bila Franc in Draga Čamernik, pozneje pa sta delo prevzela zakonca Rožman. V naslednjih letih so za vse kulturne dejavnosti iskali prostor čim bliže takratni Titovi, danes Dunajski cesti.