skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

3D modeli Kosovelovega portreta

Preberi več

Dijaki 4. letnika aranžerskega tehnika Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana so pri predmetu animacija v ravnini in prostoru oblikovali 3D modele Srečka Kosovela. Pesnik Krasa je bil ob svoji 110. letnici več kot primeren motiv, saj po njem nosi ime tudi naša šola, hkrati pa dovolj velik izziv, da dijaki ustvarijo nekaj samosvojega in unikatnega ter pri tem uporabijo osvojeno znanje v programih Autocad in Rhinoceros 3D.  

Izhajali so iz Černigojevega konstruktivističnega portreta velikega pesnika, ki so ga najprej vnesli v program Autocad, natančno obrisali in si tako ustvariili »načrt« za oblikovanje 3D modela. Portret še enega velikega Kraševca je bil idealno izhodišče zaradi svoje geometrijske zasnove, ki poskrbi za prepoznavnost Kosovela, ponuja pa tudi dovolj svobode, da dijaki izrazijo svojo ustvarjalnost. V Rhinocerosu so nato portret »raztegnili« v prostor, ga poljubno spremenili in oblepili z različnimi teksturami. 

Od dijakov sem pri nalogi zahtevala predvsem kreativnost in uspešno obvladovanje osvojenih funkcij obeh programov. Nalogo so odlično opravili, saj je nastal pester nabor »Srečkov«, ki imajo različno ciljno publiko. Tako najdemo v izboru vse od »Srečkov za mlade«, »futurističnih Srečkov« do klasično urejenih različic. Upam, da bodo dobro služili svojemu namenu in pesnika Krasa prikazali tako, kot si zasluži – vedno v koraku s časom ali celo pred njim.

Jelena Uršič, mentorica

Gimnazija in ekonomska šola, Šolski center Srečka Kosovela Sežana

Kazalo

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Jelena Uršič

Ključne besede

ANIMACIJA, Černigoj, Avgust, Kosovel, Srečko, PORTRETI, SREDNJE ŠOLE

Datum objave

23.12.2014 00:00

Zadnja sprememba

09.12.2020 08:10

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam