skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  
Celjski tednik 5. februarja 1949 piše, da je bil: »trg Žalec v predaprilski Jugoslaviji kulturno središče Savinjske doline. Preberi več
V času, ko še niso imeli primerne dvorane, so v raznih večjih hmeljskih sušilnicah (Roblekova dvorana) imeli programe, ki so bili za takratno dobo na dostojni umetniški ravni. Uprizarjali so drame, operete, akademije in koncerte.« 2. avgusta 1931 je Športni klub Žalec v Roblekovi dvorani uprizoril komično spevoigro v treh dejanjih avtorja Vinka Vodopivca Kovačev študent. Spevoigro je režiral Rado Štokelj, ki je odigral tudi glavno vlogo. Ostali igralci, za katere sem našla podatke, so bili še M. Gorenšek, Dana Šket, F. Haman, Janez Hodnik, Stanko Lihteneger, Tine Kovač. Nova doba je 31. avgusta 1931 podala kritiko.

Kovačev študent je bil aktualen tudi po 2. svetovni vojni. V Žalcu je bila premiera Kovačevega študenta 26. decembra 1947. Takrat jo je režiral Franjo Rizmal, ki je igral tudi v eni izmed vlog, orkester Ljudskega gledališča Žalec je vodil Franci Herman, igrali pa so Rafko Funkl, Milica Jošt, Jože Aubreht, Franjo Rizmal, Lojze Rizmal in Vojko Vučer.

Takratno Ljudsko gledališče iz Žalca, ki je delovalo pod taktirko Rudija Hrovata, je s to spevoigro in drugimi igrami vsako nedeljo gostovalo, med drugim, tudi v Celju.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kontaktne osebe

Karmen Kreže

Ključne besede

GLASBA, KULTURA, opereta

Datum objave

16.12.2013 12:59

Zadnja sprememba

17.12.2013 08:19

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam