skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Krajevna skupnost Škofja vas

Ustava Socialistične republike Slovenije iz leta 1963 je namesto dotedanjih krajevnih odborov kot obliko krajevne samouprave uvedla krajevne skupnosti.  Na njeni podlagi je Skupščina občine Celje maja 1964 sprejela nov občinski statut, ki je predvidel, da se na območju občine Celje kot oblika lokalne samouprave ustanovijo krajevne skupnosti.[1] V skladu s tem je bila leta 1964  ustanovljena tudi Krajevna skupnost Škofja vas, ki  predstavlja samoupravno skupnost občanov naselij Škofja vas, Prekorje, Zadobrove in Šmarjete. Ustanovljena je bila s sklepom zbora občanov navedenih naselij, h kateremu je dala soglasje Skupščina občine Celje. 

Kot je določal  statut KS Škofja vas,  so se občani z njenega območja v njej organizirali zato, da bi  neposredno in posredno izvrševali komunalne, stanovanjske, gospodarske, socialne, zdravstvene, kulturne, prosvetne, vzgojne in druge dejavnosti za neposredno zadovoljevanje svojih potreb ter potreb družin in gospodinjstev, kakor tudi za razvoj naselij. Ob ustanovitvi KS Škofja vas leta 1964 je bil njen organ krajevne samouprave svet krajevne skupnosti, leta 1974 pa je njegovo vlogo prevzela skupščina krajevne skupnosti, ki je bila izvoljena na podlagi takrat uvedenega delegatskega sistema. Po osamosvojitvi Slovenije leta 1991 in s sprejetjem nove zakonodaje, ki  ureja področje krajevne samouprave, pa je organ krajevne samouprave v KS Škofja vas znova postal svet krajevne skupnosti. 


[1] Uradni vestnik okraja Celje, št. 27/1964, Statut občine Celje.

Fotogalerija

Kazalo

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

zgodovina

Avtor besedila

dr. Milko Mikola

Kontaktne osebe

Robert Ožura

Ključne besede

VASI

Datum objave

18.11.2021 16:03

Zadnja sprememba

16.12.2021 07:47

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam