skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Kratek oris življenjske poti Frana Milčinskega

Fran Milčinski se je rodil 3. 12. 1867 v Ložu na Notranjskem. Oče je izviral iz Češke, mati pa iz Lukovice pri Domžalah. Milčinski je bil imel starejšega brata in dve mlajši sestri. Ko je bil star štiri leta, so se z družino preselili v Ljubljano. Milčinski se je najprej šolal v Prvi mestni deški šoli Sv. Jakob, nato pa so razred preselili v Drugo mestno deško šolo na Grabnu. Šolanje je nadaljeval v gimnaziji v licejskem poslopju, leta 1885 pa je pričel s študijem prava na Dunaju.

Preberi več

V mladosti je spoznal Marijo Krejči, s katero sta se leta 1910 tudi poročila. V zakonu so se jima rodili štirje otroci: Breda Milčinski (por. Slodnjak, slavistka), Janez Krstnik Vid (specialist za sodno medicino in predsednik SAZU), Franc Serafin (igralec, dramatik, kabaretist, humorist, pisec in pevec šansonov Ježek) ter Lev Milčinski (psihiater). 

Fran Milčinski je kot sodni praktikant od leta 1890 naprej služboval v Ljubljani, nato pa v Škofji Loki, Radovljici, Litiji, Brdu in Idriji. Zanimalo ga je tudi delo na radiu, radio-igre in vodenje radia in tako je z letom 1900 postal upravitelj Deželnega gledališča v Ljubljani.

Zelo zavzeto je deloval na področju mladinskega prava: z letom 1902 je postal mladinski sodnik in socialni delavec na področju mladostniškega prestopništva. Povabili so ga tudi v Zagreb za svetnika na Stol sedmorice v Zagrebu: to funkcijo je prevzel leta 1920. Še prej, 1918, je bil svetnik Višjega deželnega sodišča v Ljubljani. Z letom 1925 se je upokojil, vendar je še vedno delal - v pisarni kot odvetnik in z letom 1928 kot pripovedovalec v etru na Radiu Ljubljana.

Umrl je v Ljubljani, med delom v odvetniški pisarni, dne 24. 10. 1932. Po njem se imenuje ulica v Ljubljani, Milčinskega ulica. Posthumno so izšla dela: Butalci, Zgodbe skavta Petra, Humoreske in groteske.

Vir: http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi368473/

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Urša Šega

Kontaktne osebe

Urša Šega

Spletni naslov

http://www.mklj.si

Ključne besede

ZNAMENITE OSEBNOSTI, SLOVENSKI KNJIŽEVNIKI, pravniki, Radio Ljubljana, OTROCI, SLOVENSKA HUMORISTIČNA KNJIŽEVNOST

Datum objave

19.12.2017 08:36

Zadnja sprememba

22.12.2017 11:09

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam