skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Križnikov pravljični festival v drobnem tisku

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik vsako leto ob Križnikovem pravljičnem festivalu, katerega namen je oživljanje kulturne dediščine, natisne tudi primere drobnega tiska v obliki letakov in zloženk, s katerimi bralce in obiskovalce knjižnice obvešča o programu in dogodkih festivala. Obiskovalci knjižnice lahko pri pultu v knjižnici dobijo letak s programom festivala, na zloženkah pa pridobijo vse informacije o samem festivalu, Gašperju Križniku in nastopajočih na festivalu. Festival se z letaki s programom in z zloženkami o likovnem natečaju predhodno promovira tudi na vseh prireditvah kjer sodeluje knjižnica, s plakati pa po bližnji okolici Kamnika. Knjižnica želi z drobnim tiskom promovirati festival, zato poskrbi, da pridejo obvestila na drobnem tisku do čim večjega števila obiskovalcev oziroma vseh, ki jih festival zanima.

Preberi več

Splošne značilnosti drobnega tiska:

Drobni tísk je publikacija, ki obsega največ štiri strani (npr. razglednica, lepak ali plakat, prospekt, zgibanka, letak ipd.) ali publikacija, ki ima več strani, a je brez strnjenega besedila (npr. koledarji, katalogi, gledališki in drugi programi ipd.)

[Vir: Zakon o obveznem izvodu publikacij iz leta 2006.]

Navadno ima dnevno aktualno vsebino (npr.: jedilni listi, programi prireditev ipd.), ali pa njegov status določi vsebina publikacije (telefonski imeniki, katalogi razstav ipd.)

Velja za specifično gradivo, saj se od ostalega močno razlikuje po obliki, zvrsti, vsebini, ciljnih uporabnikih in uporabnosti. Izhaja le priložnostno, po uporabi pa ga pogosto zavržemo.  Njegova  vrednost narašča s časovnim odmikom. Gradivo ni dostopno v redni knjigotrški ponudbi.

Vir: Veronika Potočnik, Drobni tisk kot obvezni izvod v Narodni in univerzitetni knjižnici, Knjižnica, 54 (2010)3, 53 – 71.

Predstavljamo nekaj primerov drobnega tiska, izdanega ob vsakoletnem festivalu, v naslednjem poglavju pa tudi drobni tisk iz likovnega natečaja.

FESTIVAL

Od leta 2012  knjižnica v času festivala vsako leto izda najmanj dve različici drobnega tiska, v obliki letaka s programom prireditve, od katerih je na enem še vabilo na prireditev in pravljica o motniškem polžu. Izdana je tudi zloženka s programom festivala in izjavo častnega pokrovitelja. Za obveščanje staršev in otrok o Pravljičnih poteh z Ireno Cerar, ki včasih sovpadajo s Križnikovim festivalom, je bil leta 2015 izdan plakat z Vransko pravljično potjo in kratko predstavitvijo snovalke pravljične poti Irene Cerar. Tudi v letu 2017 in 2018 so sovpadale poti festivala in Pravljične poti z Ireno Cerar. V letu 2018 je bil izdan plakat z Mlinarsko pravljično potjo z Ireno Cerar, v naslednjem letu pa plakat s pravljično potjo  z Ireno Cerar in Uršo Vilhar. To prireditev so naslovili Na obisku pri vilah: Menina planina.  Plakat krasi ilustracija Polone Lovšin iz knjige Kamniške pravljične poti, avtorice Irene Cerar.

2012

Knjižnica je ob prvem Križnikovem festivalu, ki je potekal 1. in 2. junija 2012, izdala dva primera drobnega tiska, plakat s programom in vabilo na festival.

2013

Ob drugem Križnikovemu pravljičnemu festivalu, ki je potekal 7. in 8. junija 2013, je knjižnica je izdala plakat s programom festivala. Častni pokrovitelj je bil dr. Janez Bogataj.

2014

Tretji Križnikov pravljični festival je potekal 6. in 7. junij 2014, za njegovo promocijo je knjižnica izdala plakat s programom festivala. Častni pokrovitelj je bil Slavko Pregl.

2015

Knjižnica je za potrebe četrtega Križnikovega festivala v letu 2015 izdala tri primere drobnega tiska: plakat s programom festivala, vabilo na festival in plakat z Vransko pravljično potjo. Pravljična pot je časovno sovpadla s festivalom, zato je izšel plakat Vranska pravljična pot z Ireno Cerar. Na njem je program izleta in kratka predstavitev snovalke pravljične poti Irene Cerar. Knjižnica je izdala tudi vabilo na festival s programom festivala. Častna pokroviteljica festivala je bila Julijana Bizjak Mlakar.

2016

Knjižnica je za potrebe petega Križnikovega pravljičnega festivala v letu 2016 izdala tri primere drobnega tiska. V obliki plakata sta izšla program festivala in Mlinarska pravljična pot z Ireno Cerar. Izšla je tudi zloženka s programom festivala in pozdravom častnega pokrovitelja Andreja Rozmana Roze.

2017

Za potrebe šestega Križnikovega pravljičnega festivala, ki je potekal 9. in 10. junija 2017, je knjižnica izdala plakat in zloženko s programom festivala. Na obeh je tudi pozdravni nagovor častne pokroviteljice dr. Marije Klobčar.

2018

Ob sedmem Križnikovem pravljičnem festivalu, ki je potekal 8. in 9. junij 2018, je knjižnica izdala dva primera drobnega tiska: program festivala s pozdravnim nagovorom častnega pokrovitelja Boštjana Gorenca - Pižame ter plakat Kamniške pravljične poti: Na obisku pri vilah.

LIKOVNI NATEČAJ

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik promovira Likovni natečaj že od začetka festivala leta 2012, na spletni strani knjižnice. Zaradi povpraševanja uporabnikov po informacijah, je leta 2016 izdala zloženko Jenkret je biv – podobe Križnikovih pravljic, likovni natečaj 2016. Iz nje bralci izvedo o temi natečaja in pogojih za sodelovanje. Od takrat takšna zloženka s podrobnejšimi informacijami o natečaju izide vsako leto ob razpisu natečaja. V letu 2013 je knjižnica natisnila tudi kazalke z nagrajenimi ilustracijami učencev osnovnih šol. Te kazalke so bile priložene h književnim nagradam za nagrajence. V letu 2017 pa so nagrajenci poleg književne nagrade dobili tudi paket priložnostnih znamk z motivom lastnega nagrajena dela.

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam