Folklorna skupina

Prva folklorna skupina se je imenovala plesno-baletna skupina, ustanovili pa so jo, ko je Mira Gačnik, tajnica takratne »Svobode«, leta 1947 prepričala Hedviko Jamšek, da je začela voditi delo skupine. Že septembra 1947 so imeli člani svoj prvi nastop. Ognjeni krst so imeli na festivalu v Slovenj Gradcu v izposojenih nošah. Prvi predsednik sekcije je bil Roman Kogelnik, prvi člani pa poleg njega še Majda in Marika Herman, Minka Blazovnik, Micka Kričej, Fanika Lipovnik, Cilka Ivartnik, Micka Cikulnik, Ivan Blazovnik, Ivan Dolinšek, Štefan Robač, Boris Fišer, Stanko Kotnik, Tone Potočnik, Leopold Čič, Ludvik Janet, Veter in Čurman. Na harmoniki jih je spremljal Franc Metelko.
Prvi nastop na tekmovanju v Ljubljani ni uspel. Teme so bile slabo izbrane, zato so obtičali na zadnjem mestu. Hedvika Jamšek je začela načrtno zbirati izvirna dela in se lotila študija strokovne literature. Pri delu so ji pomagali Franc Metelko, njegova žena in šolski ravnatelj Janko Gačnik. Tudi po kmetijah so iskali narodno blago, nato pa se je Jamškova povezala z Narodopisnim inštitutom v Ljubljani, kjer sta ji nudila pomoč Tončka in France Marolt. Jamškova se je 1948 udeležila tudi folklornega seminarja v Beogradu. Uspehi njenega strokovnega dela so bili očitni, saj so na republiških tekmovanjih v Ljubljani zatem kar štirikrat zapored osvojili prvo mesto, uspeh pa so nadgradili z uspešno turnejo po Dalmaciji jeseni 1949.