skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Harmonikarski orkester

Kot samostojna sekcija je bil 27. oktobra 1982 ustanovljen pri Kulturnem društvu Prežihov Voranc tudi harmonikarski orkester. Naši harmonikarji so takrat sklenili, da bodo gojili igranje na prostotonsko harmoniko (po domače »frajtonar'co«) in se trudili, da bo iz njihovega muziciranja prevevalo ljudsko izročilo naših prednikov – ljudskih godcev in muzikantov ter značilne skladbe iz naše polpretekle zgodovine in obdobja NOB.
 
 
 
Preberi več
Ko je potem njihov član Lenart Cigler v italijanskem Saurisu osvojil zlati pokal za virtuoznost – najzahtevnejšo prvino igranja na ta star ljudski instrument in ko so jih potem vabili na finalna srečanja Zlate harmonike v Ljubečno, smo bili ponosni, da smo Korošci.
 
Večino programa, ki so ga naši harmonikarji predstavljali v teh letih, sestavljajo slovenske narodne pesmi in viže, ki so se nezapisane ohranjale in širile iz roda v rod. Njihov železni repertoar pa so vseskozi bile tudi revolucionarne pesmi. Velika večina teh pesmi je že kdaj ponarodela in veliko ljudi več ne ve, da so med njimi tudi španske in ruske melodije, ki so jim prirejevalci dodali besedilo s slovenskim narodnim ali partizanskim motivom. Harmonikarski orkester se je ob zagnanem delu bistril, kalil svoje znanje in hitro zorel. V 35 letih se je nabralo nešteto nastopov, saj si v Mežiški dolini pa tudi v regiji v teh letih brez njih kar niso mogli predstavljati kulturnih prireditev, veselic in drugih dogodkov, saj so bile njihove viže sestavni del kulturnega dogajanja in specični utrip dejavnosti domačega kulturnega društva. Bili so tudi na večini prireditev za Zlato harmoniko Ljubečne. Na finalnih prireditvah so nekajkrat sodelovali tudi z demonstracijskimi nastopi, kjer so prikazali kolektivno igranje na diatonično harmoniko.
 
Najlepše doživetje pa je bilo takrat, ko so skupaj s folklorno skupino Janko Živko iz Poljčan nastopali na dveh festivalih v Franciji leta 1993, na 7. mednarodnem folklornem festivalu v mestu Bourg-Saint-Maurice v Savojskih Alpah in na 15. mednarodnem harmonikarskem spektaklu v mestu Montguyon blizu Bordeauxa. Celih štirinajstih dni smo bili dobesedno »s frajtonar'co po Franciji«! Nastopali so: Lojze Rebernik - umetniški vodja, Jurij Breznik, Lenart Cigler, Adi Cigler, Andrej Hercog, Mihael Jamer, Peter Jamer, Bogdan Jehart, Edo Pečoler, Vili Podhraški, Alojz Štruc in Vinko Šuler. Spremljala sta jih predsednik KD Mirko Osojnik in Mirko Angeli, tajnik ZKO Ravne.37
 
Ponosni so tudi na to, da imajo pristne stike s hrvaškimi glasbeniki; v letu 2001 so bili skupaj s pevkami Karantanije na koncertu v Hrženici, v istem letu še na srečanju tamburašev in harmonikarjev v Ludbregu pri Varaždinu, aprila 2002 pa so se udeležili prireditve Pomlad v Popovači v istoimenskem hrvaškem mestecu. Svojo 20-letnico so naši harmonikarji proslavili na osrednji prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku, ki je bila 7. februarja 2003 v ravenskem kulturnem domu. Na prireditvi so jim pomagali muzicirati tamburaši iz Gorišnice. Ob županovih čestitkah naši kulturniški skupini in umetniškemu vodji Lojzetu Reberniku so prejeli tudi priznanja, Vorančeve spominke in Gallusove značke.
 
 
Nemogoče je našteti vse prireditve, ki so se jih naši harmonikarji udeležili. Nihče ne more na tako kratko odmerjenem prostoru zapisati vseh lepih spominov, ki so jih doživeli skozi ta leta. V 30 letih so se zamenjale generacije, nekateri so, žal, že pokojni; tudi izkušeni umetniški vodja Lojze Rebernik je prepustil taktirko mlajšemu, Alenu Rožeju. Sedaj pri naših »frajtonarjih vlečejo mehe«: Alen Rožej, ki je obenem tudi umetniški vodja, Miha Jamer, Peter Jamer, Ivan Plazovnik, Tomaž Štaher, Vinko Čeru in Lojze Rebernik. Občasno pomoč so ponovno ponudili tudi Edvard Pečoler, Beno Ledinek in Simon Čebulc.
 
Nazadnje sem bil z našimi »frajtonarji« 10. avgusta 2012, ko smo se na Prežihovi bajti s tradicionalno prireditvijo že desetič na njegov rojstni dan poklonili pisateljevemu spominu.
 
V letu 2012 so člani orkestra izpeljali jubilejni koncert ob 30-letnici delovanja. V skupini igra osem harmonikarjev: Alen Rožej, Lojze Rebernik, Tomaž Štaher, Miha Jamer, Peter Jamer, Ivan Plazovnik, Vinko Čeru in Žan Krajnc, občasno pomoč so ponovno ponudili tudi Beno Ledinek, Edo Pečolar in Simon Čebulc. Veliko so delali na tehniki in kakovosti igranja in rezultati so že vidni, saj sta dva člana Ivan Plazovnik in Peter Jamer dosegla vidne rezultate, ko sta na nalnem tekmovanju za zlato harmoniko Ljubečne osvojila srebrni plaketi. Dolgoletni vodja Lojzeta Rebernika je predal taktirko Alenu Rožeju.
 
25 let stare obleke za nastope so zamenjali z novimi.
 
Vsako leto so harmonikarji igrali na tradicionalnih prireditvah na Ravnah in v Mežiški dolini ter srečanjih tovrstnih skupin.
 
Leto 2015 je zaznamovalo tudi gostovanje na otoku Šolta, ki ga je organiziralo KUD Šolta pod pokroviteljstvom turistične zveze občine Šolta. Na gostovanje so se odpravili skupaj z MePZ Markovič Kristl MATO, društvom klekljaric Koroške in DPD Svoboda gledališkim klubom mladih.
 
Posneli so tudi zgoščenko.
 
2016 so na povabilo slovenskega kulturnega društva Zadar odpotovali v Zadar na mednarodni festival medkulturnosti. Gostovanje je bilo nančno podprto tudi s pomočjo Urada vlade RS za Slovence v zamejstvu. Glasbenikom se pridruži tudi glasbenica, in sicer Jelka Lečnik.
 
35 let svojega delovanja je harmonikarski orkester v goste povabil Tamburaški orkester Ruda Sever Gorišnica, ki je na Ravnah igral že pred petnajstimi leti 20. obletnici. To leto tamburaški orkester praznuje že 120. obletnico obstoja. Obiskovalci so lahko uživali tudi ob petju ljudskih pesmi in ob glasbi, odigrani na doma izdelanih glasbilih Mörskih godceviz Tišine. Z njimi so harmonikarji prvič sodelovali letos februarja v Ljubljani, na 15. rojstnem dnevu oddaje Dobro jutro, na RTV Slovenija. Navezali. Dogovorili so se, da jim bodo naši harmonikarji obisk vrnili 25. 11. 2017, na prireditvi Glasba, ples in smeh v Tišini.
 
 
37Osojnik, Miroslav: S harmoniko po Franciji. V: Prepih, koroški časopis, 9. 9. 1993, št. 14, str. 18-19.

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Mirko Osojnik in mag. Irena Oder

Kontaktne osebe

Irena Oder

Ključne besede

DRUŠTVA, kulturna društva, Jubileji, obletnice

Datum objave

11.12.2018 14:07

Zadnja sprememba

11.12.2018 14:07

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam