skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Ženska vokalna skupina Deteljica

Deteljica je umetniško ime najmlajše skupine Kulturnega društva Prežihov Voranc. Izoblikovalo se je spontano in članice so ga sprejele kot krstno ime, ki jih je spremljalo na njihovih pevskih poteh. Na samem začetku leta 2007 jih je bilo res samo za šestperesno deteljico, leta 2008 pa so štele že devet pevk. Kot pravijo same, so prva preizkušanja njihovih glasov potekala ob priložnostnih srečanjih, na prijateljskih pohodih, ob vsakodnevnih kavicah in na rojstnih dnevih. Zaradi resničnega veselja do petja so se 2007 registrirale pri matičnem društvu kot Ženska vokalna skupina Deteljica (ŽVSD) in pričele s prvimi javnimi nastopi. Prvo leto jih je vodila Nevenka Lesjak, za njo pa je umetniško vodstvo prevzela Jasmina Mandl. Leta 2008 so program zastavile s Tanjo Krivec. Najbolj odmevne nastope v tem obdobju so doživele na reviji pevskih zborov Od Pliberka do Traberka, od Čedada do Monoštra v Volčjem potoku in na samostojnem koncertu v obmorskem Strunjanu.
Preberi več
Zelo rade so se vedno odzvale tudi na povabila na osebne jubileje, občinske in krajevne proslave, na srečanja s starejšimi občani. Poleg samostojnega koncerta »deteljice« zelo resno načrtujejo tudi izdajo svoje prve zgoščenke in še več nastopov po bližnji Koroški in po širni Sloveniji.
 
Ženska vokalna skupina Deteljica vsako leto pač glede na povabila nastopa na občinskih prireditvah, na tradicionalnih srečanjih, kot so regijsko srečanju pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž na Lehnu, na pevski reviji Od Pliberka do Traberka, na Festivalu solzic, na srečanju ljudskih pevcev in godcev v dvorcu Bukovje, malih vokalnih skupin pri Brančurniku, na srečanju pevskih skupin Je pa sobota večer v Ožbaltu. Pele so tudi na čarobnih decembrskih dnevih na Ravnah, tudi na srečanju klekljaric in še marsikje, med drugim tudi v Domu starejših Na fari in v Avstriji.
 
S stalno udeležbo na seminarjih za ljudsko petje želijo vzdrževati in še dvigniti kvaliteto petja.
 
2012, ko so praznovale peto obletnico delovanja, so v kulturnem centru na Ravnah pripravile odmeven koncert. Na dobrodelnem koncertu Koroškega radia leta 2012 v Slovenj Gradcu so pele skupaj tudi s priznano pevko Eldo Viler.
 
2017 so ob slovenskem kulturnem prazniku pevke Petra Kavtičnik, Metka Gavez, Elica Pesičer, Kristina Štinjek, Tončka Mravljak, Mira Podjavoršek, Štefka Bauče, Franja Gašper pod vodstvom Lilijane Rojko skupaj z gosti počastile svojih deset let delovanja.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Mirko Osojnik in mag. Irena Oder

Kontaktne osebe

Irena Oder

Ključne besede

DRUŠTVA, kulturna društva, Jubileji, obletnice

Datum objave

11.12.2018 14:07

Zadnja sprememba

27.05.2019 12:04

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam