skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Lavoslav Schwentner (1865 - 1952)

Lavoslav Schwentner je bil slovenski knjigotržec in založnik, rojen 15. 12. 1865 na Vranskem, kjer je 1952 tudi umrl. Nanj nas spominjajo številne izdaje slovenskih književnih klasik.

Preberi več
V knjigarnah v Brežicah in nato v Ljubljani od 1898 je skrbel za izdajanje del slovenskih književnih velikanov. Izdajal je znanstvene in strokovne knjige, moderne glasbene edicije, slovensko mladinsko in otroško književnost, zlasti veliko slikanic, umetniške razglednice. Schwentner je bil organizator Združenja jugoslovanskih založnikov in knjigotržcev in njegov predsednik v obdobju 1933 - 1935. Knjižne izdaje je dajal opremljati takratnim uveljavljenim slovenskim likovnim umetnikom in arhitektom. 
 
V Ljubljani je 1898 Schwentner najprej odprl poslovalnico založbe na Dvornem trgu 3, v pritličju pod Narodno kavarno, 1904 pa je knjigarno preselil v poslopje Mestne hranilnice na Čopovi ulici. 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Simona Pečenik, Maša Šipič, Nela Križnik Primožič

Kontaktne osebe

mag. Hudolin, Gašper
Simona Pečenik
Maša Šipič
Nela Križnik Primožič
Mateja Lesar

Spletni naslov

http://www.mklj.si

Ključne besede

Ivan Cankar, knjigarne, KNJIGARSTVO, ZALOŽNIŠTVO

Datum objave

15.12.2013 00:00

Zadnja sprememba

15.02.2018 07:04

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam