Legendarni ljubljanski župan Ivan Hribar

Ivan Hribar (1851 – 1941) svojega slovesa ni ustvarjal le kot eden vodilnih liberalnih politikov tistega časa. V obdobju, ki ga je označeval nepomirljiv spor s klerikalci, je bil Hribar demokrat in politik, ki si je prizadeval za napredek svojega naroda in svojega mesta. Sodobniki in zgodovinarji so ga označevali s superlativi, kot so svetovljan, aktivist, idealist… Bil je zaveden Slovan, slovanstvo je bila ena njegovih – deloma tudi uresničenih – življenjskih želja. No, na drugi strani pa seveda ni šlo brez nenehnih političnih bojev in diskreditacij iz tabora Hribarjevih številnih nasprotnikov iz vrst opozicijskih strank, ki so mu, med drugim, prilepili oznako »politični komedijant«. Ljubljani je županoval med leti 1896 in 1910 – kar pet mandatnih obdobij. Šestič, pisal se je 22. avgust 1910, Ivana Hribarja cesar Franc Jožef ni ponovno potrdil za župana, čeprav so ga predstavniki ljudstva že izvolili.