skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

"Ljubljana gleda v nebo"

Leto 2009 je bilo razglašeno za mednarodno leto astronomije. V Mestni knjižnici Ljubljana smo pripravili digitalno zbirko s spomini na opazovanja neba nad prestolnico nekoč in danes. Preberi več
Astronomija je veda, ki ima svoje začetke že v davni preteklosti. Pogledi v nebo in iskanje odgovorov s pomočjo zvezd, so človeku blizu že od nekdaj. Še bližje pa so mu od leta 1609, ko je Galilejo Galilei v nebo usmeril preprost teleskop.

Astronomija je s Slovenci povezana že dolga stoletja. Naši astronomi so delovali že v "predkopernikovi" dobi. O zgodovini astronomije pri nas izvemo veliko v monografiji Astronomija na Slovenskem in slovenski astronomi na tujem, delo avtorja Stanislava Južniča in Marijana Prosena. V vseh zgodovinskih obdobjih je bila astronomija na slovenskih tleh veda, s katero so se ljudje ukvarjali profesionalno ali ljubiteljsko. Šele v 20. stoletju, po drugi svetovni vojni, je astronomija pri nas naredila korak naprej. Leta 1948 je bila ustanovljena Katedra za astronomijo na Univerzi v Ljubljani in kasneje Astronomski-geofizikalni observatorij.

Rezultat astronomije je objavljanje zapisov in hkrati obveščanje javnosti o nebesnih pojavih. Tako je že iz Vodnikovih časov ohranjen njegov prispevek v Lublanskih novicah o opazovanju Repatice. Vendar naši predniki svojih astronomskih odkritij še niso zapisovali v slovenščini, ampak v drugih jezikih; besedila najdemo predvsem v latinskem in nemškem jeziku.

Na celotnem slovenskem ozemlju je veliko astronomskih društev, ki si prizadevajo astronomijo približati širšemu krogu ljudi. Tudi v osrednjeslovenski regiji jih je nekaj, ki skrbijo za popularizacijo astronomije, za povezovanje slovenskih astronomov, za izvajanje javnih opazovanj in za astronomske raziskovalne tabore.

Vse to je Mestna knjižnica združila v razgibano zgodbo o ljubljanski astronomiji, ki je nastala kot projekt »Ljubljana gleda v nebo« in v ta namen k sodelovanju povabila ljubljanska astronomska društva, observatorij Golovec in ljubljanske šole, ki imajo med svojimi dejavnostmi astronomske krožke.

Zvezdno nebo je pred vami, tukaj in zdaj. Vabljeni!

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

zgodovina

Kontaktne osebe

Leja Borovnjak

Ključne besede

ASTRONOMIJA, DRUŠTVA, KNJIŽNICE, OPAZOVANJE

Datum objave

13.11.2009 00:00

Zadnja sprememba

20.12.2010 14:46

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam