skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Lovrenc na Pohorju

Lovrenc na Pohorju je urbanizirano, večinoma obcestno središčno naselje v severnem delu Pohorja. Leži v Ribniško-Lovrenškem podolju, ob potoku Radoljna.

Preberi več

Ob sotočju Radoljne in potoka Slepnice leži zaselek Kurja vas. Novejši soteski sta Na Puši in Gaberca. Čeprav so možnosti za kmetovanje razmeroma ugodne, je glavna gospodarska dejavnost industrija, ki se je v preteklosti razvila zaradi obilo vodne sile in lesa iz bližnjih gozdov. Tu so bile žage, kovačije, usnjarna, steklarna in talilnica železove rude, ki so jo zaprli sredi 19. stoletja. Iz obrtnih delavnic sta nastala Tovarna kos in srpov in obrat Marlesa z žago in tovarno montažnih hiš.

Območje, kjer stoji naselje, je leta 1091 pripadlo šentpavelskemu samostanu s Koroškega. Leta 1222 je naselje dobilo sejemske pravice, leta 1381 pa se že omenja kot trg. V Lovrencu so tri cerkve. Župnijska cerkev sv. Lovrenca je iz 18. stoletja, prej je bila tu romarska stavba iz srede 12. stoletja. V južnem delu naselja stoji cerkev sv. Radegunde, sredi trga pa cerkev sv. Križa, ki ima sedanjo podobo od 17. stoleja.

Visoko na temenu Pohorja so obsežna šotna barja in Lovrenška jezerca.

(Vir: Javornik, J. Marketing Lovrenca na Pohorju, 2004)

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Jože Javornik

Kontaktne osebe

Jože Javornik

Datum objave

01.10.2009 13:42

Zadnja sprememba

16.01.2019 12:37

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam