Marjan Rožič na čelu Ljubljane: uresničevanje slogana »Mesto po meri človeka«

Gorenjec Marjan Rožič (1932-2017) je leta 1963 končal Visoko šolo za politične vede v Beogradu, leta 1980 pa je tam opravil doktorat iz politologije. Deloval je kot delavec, vzgojitelj, novinar ter urednik časopisa Obrtnik. Zasedal je vodstvene funkcije v Zvezi socialistične mladine Slovenije (ZSMS). Med letoma 1965 in 1972 je bil sekretar Zveznega sveta Zveze sindikatov Slovenije, med 1972 in 1978 pa Socialistične zveze delavskega ljudstva (SZDL) Jugoslavije. Bil je tudi poslanec ter predsednik Skupščine SFRJ, predsednik Skupščine mesta Ljubljane (župan), od leta 1989 pa je predsedoval Turistični zvezi Slovenije.

Doktor Rožič je v slovenski prestolnici županoval med letoma 1978 in 1982. Rožič je bil za ljubljanskega župana oziroma predsednika Skupščine mesta Ljubljane izvoljen 27. 7. 1978. To je bil čas zaostrenih gospodarskih pogojev, vse večje motorizacije v mestnem prometu in onesnaženosti zraka. Meščani so sodelovali pri razvoju mesta na vse načine: s samoprispevki, z gradnjo vrtcev in šol, urejanjem parkov. V tem obdobju so spodbujali odpiranje malih trgovin, v starem delu mesta so gostinci lahko postavljali mize na pločnike. Pri gradnji stanovanj so začeli veljati novi standardi, ki so vključevali komunalno opremljenost prostora.