skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Matej Slekovec (1846-1903) je bil štajerski duhovnik, ki je kot zgodovinar- samouk zbral obsežno zgodovinsko dokumentacijo in napisal pomembne zgodovinske razprave o slovenski Štajerski.

Preberi več
Že kot kaplan v Središču ob Dravi je Slekovec  zbral precej podatkov o kraju in to mu je vzbudilo veselje do zgodovinskega raziskovanja. V naslednjih letih je zbral obsežno zgodovinsko dokumentacijo o slovenski Štajerski, pri čemer se je posluževal cerkvenih matičnih knjig ter občinskih in osebnih arhivov; brskal je po arhivih v Gradcu, Mariboru, Ljubljani, Zagrebu, Salzburgu in na Dunaju.
Objavil je številne zgodovinske članke in razprave ter nekaj spisov nabožne in druge vsebine. Za nekatere kraje je sestavil  izvrstne kronike, ki so prava zakladnica krajevne zgodovine .
Čeprav je bil Slekovec samouk, so  ga zaradi njegovega znanja in natančnosti pri raziskovanju zelo cenili tudi v strokovnih krogih, posebej še slovenski in nemških  zgodovinarji,  ki jim s svojim gradivom pomagal  pri njihovih raziskavah.  Zaradi svojega ugleda je bil ob ustanovitvi Zgodovinskega društva za slovensko Štajersko leta 1903 tudi izvoljen za njegovega prvega predsednika. Čeprav je Slekovec takrat že resno bolehal, so vanj polagali velike upe, tudi zato ker  se je v jeseni  tega leta upokojil  in sklenil oditi v Maribor, kjer naj bi prevzel službo škofijskega arhivarja.  To se žal ni zgodilo, saj je že decembra 1903 umrl v Ljubljani.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Mira Petrovič

Kontaktne osebe

Mira Petrovič

Ključne besede

ZNAMENITE OSEBNOSTI

Datum objave

02.12.2011 00:00

Zadnja sprememba

15.01.2019 12:57

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam