skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Metlika na razglednicah

Občina Metlika leži na severozahodnem delu Bele krajine, med Gorjanci in reko Kolpo. V osrčju občine leži mesto Metlika. Metlika je dobila mestne pravice leta 1365, tedaj se je imenovala Novi trg. Že v času podeljevanja pravic je imela svoje obzidje. Staro mestno jedro, Mestni trg ima značilno srednjeveško obliko: strnjena postavitev zgradb brez dvorišč in vrtičkov.

Preberi več

Na tem trgu je še iz srednjeveških mestnih privilegijev ostalo, da se vsak prvi in tretji torek v mesecu odvijajo sejmi (Metlika, 2015). V 17. stoletju je mesto prizadel hud potres.  Mesto so skozi stoletja uničevali požari, še posebej velik je bil leta 1705, ko je pogorela cela Metlika, tedaj je v mestu ostalo le 46 družin. Turki so v Metliko vpadli petnajstkrat, pestile pa so jo še ostale nevšečnosti, kot so vojne, davki oblastnikov, bolezni, še posebej kuga (Vrisk, 2002). Konec 19. stoletja so bile tu ustanovljene prva narodna čitalnica na Dolenjskem,  prva požarna bramba na Slovenskem, prva hranilnica in posojilnica na Dolenjskem. Za prikaz stare tipične belokranjske arhitekture ima Metlika hišo Bare Juričine, ki je še danes krita s slamo (Bela krajina, 2003).

Viri:

Bela krajina (2003) 'Geografski oris Bele krajine', Gimnazija Bežigrad, Ljubljana

Metlika v mojem srcu (2015) 'O Metliki', Občina Metlika, Metlika

Vrisk srca in praznik duše : dvajset let Vinske vigredi v Metliki (2002) 'Metlika – mesto nad Bojico', Prireditveni odbor Vinske vigredi, Metlika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Lidija Nemanič Baškovič

Ključne besede

Metlika, RAZGLEDNICE, stare razglednice

Datum objave

09.09.2019 12:11

Zadnja sprememba

03.11.2020 06:22

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam