skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Milan Borišek se je rodil 25. aprila 1920 v Litiji. V starem mestnem jedru je stala hiša, ki sta jo kupila oče Jože in mati Marija, ko sta se preselila iz vasi Tepe pod Polšnikom. V hiši sta imela gostilno in mesarijo. 

Preberi več

Milan je odraščal z bratom Jožetom in sestrama Božo in Ljubo. Zaradi prirojene telesne napake je imel v prvih letih življenja hude težave. Z vztrajno telovadbo ob podpori domačih, se je razvil v dobrega telovadca. Večje uspehe je imel pri skoku v višino in suvanju krogle. 

Ljubezen do letalstva se je pojavila že v otroštvu, bral je knjige in iskal časopise s tega področja. Aktivno se je začel ukvarjati z modelarstvom in skupaj s prijatelji izdelal tudi prvo jadralno letalo.

Fantje so letala gradili s pomočjo revij, na katere so bili naročeni. Uporabili so les iz smrekovih letev, vezane plošče in platna. Pri vzletu so uporabili sistem katapulta s pomočjo vzleta na gumo.

Na Ustju v Šmartnem je vzletel Milan Borišek, začetek je obetal, letalo pa je pristalo v bližnjem kozolcu. Načrtovali so tudi polet s hriba Svibno, tovorili so material blizu vrha (523 m), in sestavili letalo. Pilot je bil Silvo Jančar in tudi ta polet ni bil uspešen. Ti neuspešni poleti so jih streznili: z amaterskimi poskusi ne bodo poleteli visoko v nebo.

 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Aleksandra Mavretič

Kontaktne osebe

Sonja Perme

Ključne besede

LETALSTVO

Datum objave

26.04.2020 22:07

Zadnja sprememba

08.07.2020 07:29

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam