skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Šahist Milan Vidmar st., rojen v Ljubljani 22. junija 1885, umrl v Ljubljani 9. oktobra 1962. Slovenski elektrotehnik, šahist in filozof.

Preberi več

Leta 1907 je diplomiral in leta 1910 doktoriral na Tehniški visoki šoli na Dunaju. Postal je osebni asistent O. T. Bláthya, enega od izumiteljev trifaznega transformatorja. Za šahovsko igro ga je pozimi 1899/1900 nagovoril oče, da bi ga odvrnil od halme - abstraktne namizne igre na deski. Šah ga je močna prevzel in ga držal vse življenje. Osnove si je nabral iz knjig, s šahovsko teorijo in turnirji se je seznanil pri šahistu Franu Poljancu. Po uspehu na turnirju v San Sebastianu 1911 je postal velemojster. Velja za najboljšega slovenskega šahista, dve desetletji je bil med peterico najboljših šahistov na svetu. Je največji amater v zgodovini šaha sploh ter prvi slovenski in jugoslovanski velemojster. Slog njegove igre je samonikel. Priljubljeno in močno orožje mu je bil damin gambit. Bil je izreden stilist in njegove knjige sodijo v svetovno šahovsko zakladnico. Bil je plodovit slovenski šahovski pisec. Začel je z rubriko Iz šahovskega sveta in za Jutro dolgo sestavljal tedensko rubriko Šah (1929–1934), ki jo je nadaljeval Vasja Pirc. Prejel je častno odlikovanje avstrijske republike leta 1931, Prešernovo nagrado 1948 ter Kidričevo nagrado leta 1957.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Gabrijela Kolbič

Spletni naslov

http://www.ukm.um.si/

Ključne besede

ZAPUŠČINA, Univerzitetna knjižnica Maribor, ŠAH, Vidmar, Milan

Datum objave

20.04.2020 11:15

Zadnja sprememba

20.04.2020 07:09

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam