skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Mentorica otroških folklornih skupin

 

Preberi več

Mirjam Štrukelj je rojena 18.5. 1959 v Postojni.

Svoje brezskrbno otroštvo in počitnice je vedno preživljala v rojstnem kraju svoje mame, v Gaberjah na Vipavskem. Tu je imela še priložnost videti, kako so pasli živino in jo napajali pri studencu, ročno kosili in grabili seno, kako so ženice na potoku prale, veselje ob bendimi, običaje povezane z rojstvom in poroko ... Dedek ji je včasih v vaški trgovini kupil napolitanke in limonine bonbone, stari tata pa ji je vedno pravil pravce o volku in ovcah, kački, lisici in volku, šari ptici, belem konju ... Veliko skrbi pa je povzročala svoji stari mami  - mamci, ki jo je imela rada kot svojo mamo, ko se je šla kuhkat h prijateljicam ali se klatit po vasi, saj so bile takrat še skoraj vse štirne nezavarovane. Z mamco in otroci so veliko kamenčkali, s prijateljicami pa so iz ostankov blaga, ki so jih dobile pri žnidarcah, šivale preproste oblekice za edino plastično punčko.

Od starih staršev in vaškega življenja pa se je težko ločila, ko je bilo treba iti v šolo v Sežano. Tu so se otroci iz bloka igrali ristance, zemljo krast, med dvema ognjema, z avtomobilčki, z žogo igro OE in elastiko. Po osnovni šoli si je izbrala poklic vzgojiteljice. Po nekaj letih dela so v Vrtcu je ustanovila otroško folklorno skupino, ki jo vodi še danes. Pri videnju so ji pomagale številne sodelavke, zadnja štiri leta pa Mateja Švara. Na urice vsako leto povabijo še živeče informatorje, ki jim na verodostojen način predstavijo, kako so živeli včasih. V odrskih postavitvah, ki jih skupina predstavlja ožji in širši okolici, so vključene izštevanke, šaljivke, zbadljivke, rajalne igre, legende, prav ce, običaji, pesmi ter plesi s Krasa in okolice. Vsako leto se udeležijo srečanja OFS, velikokrat se uvrstijo na regijska, štirikrat pa so bili na državnem srečanju OFS Slovenije.

Poleg izkušenj vaškega življenja, iz katerih črpa vsebine za odrske postavitve,  pa se je vsa leta izobraževala na seminarjih, ki jih je organiziral JSKD in Zavod za šolstvo, ter si pridobivala znanje s področja folklorne dejavnosti, natančneje otroškega ljudskega izročila. Veselje do ohranjanja in prenašanja izročila na mlajšo generacijo jo je vodilo v raziskovanje na terenu in maja 2005 je izdala knjigo Kamenčki.

Za svoje delo je prejela:

- 28. avgusta  2003 Občinsko priznanje Plaketa Srečka Kosovela za uspešno vodenje in udejstvovanje folklorne skupine,

- 29. junij 2012 Maroltovo listino – JSKD, za njen neprecenljivi prispevek pri razvoju folklorne dejavnosti in ohranjanju Kraške tradicije,

- 29. junij 2014 Zlato Maroltovo značko - JSKD.

Maja 2009 je izdala zbornik Kamenček na kamenček ob 15. Obletnici OFS Kamenčki.

Leta 2014 je izdala zbornik Doma smo na Krasu ob 20. Obletnici OFS Kamenčki.

11 let vodi Otroško folklorno skupino Mularija z borjača na Osnovni šoli Srečka Kosovela Sežana.

Več kot 10 let pleše v odrasli folklorni skupini Karel Štrekelj in Sežanski folklorni skupini.

23. leto vodi Otroško folklorno skupino Kamenči v Vrtcu Sežana.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Mirjam Štrukelj

Kontaktne osebe

Mirjam Štrukelj
Martha Sotelo

Partnerji

Vrtec Sežana

Ključne besede

FOLKLORA, KULTURNA DEDIŠČINA, DOMOZNANSTVO, DOMOZNANSKE ZBIRKE, OTROŠKI VRTCI

Datum objave

14.12.2018 09:24

Zadnja sprememba

20.12.2018 12:49

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam