skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Slog oblačenja je z razmahom popularne kulture postal način izražanja pripadnosti določeni subkulturi ali uporništva proti uveljavljenim družbenim normam in pravilom. Mladim je pomenil možnost gradnje lastne identitete in razlikovanja od starejših generacij.

Preberi več

Trendi v oblačenju so med ljudi prihajali preko različnih medijev, naj je šlo za posnemanje sloga glasbenikov, vzornikov iz tujih revij ali pa zvezdnikov iz hollywoodskih filmov. Tako je na kopalno modo vplival film Ples na vodi, ki so ga v Jugoslaviji prvič predvajali leta 1951. Med dekleti so zato postale najbolj zaželene bikini kopalke, kakršne so nosile igralke, med fanti pa minimalke. Ker ne enega ne drugega ni bilo moč dobiti, so se morali znajti po svoje. Zelo priročne za izdelavo minimalk so se izkazale pionirske rutice.

Po letu 1950 so v Jugoslavijo začele prihajati prve kavbojke, ki so se uspele izogniti zaprtim mejam, ideološki kritičnosti in zavračanju vsega, kar je prihajalo z Zahoda, še posebej popularne kulture. Med mladimi so bile izjemno priljubljene, ker so se lahko z njimi razlikovali od starejših generacij, se uprli pričakovanjem in predstavam o njihovem videzu, načinu življenja in prihodnosti ter se poistovetili z generacijo mladine, ki je odraščala v zahodni družbi. Zato so za številne postale glavni razlog za pot v Avstrijo in Italijo, česar ni mogla spremeniti niti domača tekstilna proizvodnja, ki je prav tako začela izdelovati kavbojke, ki pa se po videzu, kvaliteti in znamki nikakor niso mogle postaviti ob bok tistim, ki so jih pretihotapili čez mejo. 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Urška Repar

Kontaktne osebe

Robert Ožura

Ključne besede

GLASBA, MODA, UMETNOST

Datum objave

24.10.2018 09:29

Zadnja sprememba

29.10.2018 07:53

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam