skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Muzej na Tolminskem 1950—2020

Organizirana muzejska in spomeniškovarstvena dejavnost je v Zgornji soški dolini oziroma v današnjih občinah Bovec, Kobarid in Tolmin prisotna od leta 1950. Za začetek te, za narodovo in krajevno samobitnost nedvomno zelo pomembne dejavnosti, štejemo ustanovitev pripravljalnega odbora za muzej na Tolminskem.

Preberi več

Z delom je začel 26. 7. 1950 in že na prvi seji sprejel široko zastavljen program: zbiranje kulturnozgodovinskih in etnografskih predmetov ter gradiva iz obdobja fašizma in narodnoosvobodilne borbe, poleg tega pa še skrb za kulturne spomenike, ki pričajo o slovenski kulturi in njeni zgodovini.

Prvi rezultati njihovega dela so se pokazali s pridobitvijo lastnih prostorov za pisarno, arhiv in razstavno dejavnost, ki so se nahajali v Coroninijevemu dvorcu sredi Tolmina. Leto po ustanovitvi so tu že odprli tudi prvo muzejsko razstavo o narodnoosvobodilni borbi na Primorskem. Kmalu so zaposlili tudi prvega strokovnega delavca, obnovili in dopolnili obstoječo razstavo ter tako ustvarili pogoje za ustanovitev Muzeja za Tolminsko. Razstavi NOB se je tedaj pridružila še bogata kulturnozgodovinska in etnološka ter leto kasneje še arheološka razstava.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Karla Kofol

Kontaktne osebe

Karla Kofol

Ključne besede

MUZEJI, Tolmin, obletnice, DELOVANJE

Datum objave

26.05.2021 12:46

Zadnja sprememba

27.05.2021 05:19

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam