Janez Jalen se je na pisanje Bobrov pripravljal deset let

Tematiko za trilogijo Bobri je začel odkrivati že kot kaplan v Trnovem v Ljubljani, ko je hodil poučevat verouk v Črno vas na Barju. O tem je v predgovoru k prvi izdaji prve knjige Bobrov napisal tudi:

“Leta 1920 sem bil za šest mesecev nastavljen za kaplana v Trnovem in sem hodil poučevat verouk tudi na Barje in zašel večkrat po dušnopastirskih opravkih še naprej v dolgo Črno vas. Tista, do takrat omalovaževana mokrotna ravnina se mi je začela kazati v vse drugačni luči. Razmere pred desetimi leti so me pa, kot marsikoga, postavile kot kurata v Bolnici za duševne bolezni na Studencu na cesto. Takrat me je krivica bridko zabolela. Danes pa vem, da Bog zna sejati tudi tako žito, ki šele čez čas dozori in da v najbolj tesnih časih kruha. Po lastni izbiri sem se odločil, da grem duše past v Notranje Gorice, v srce Barja. Za novo leto 1933 sem bil že tam. In začele so se mi odpirati oči.”

Predgovor konča z besedami: »In začel sem iskati v njega davnino.« Poleg Bobrov je namreč nameraval napisati literarna dela še s snovjo iz rimskega obdobja in iz srednjega veka.