skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Najprej je bila godba premogovnika Velenje

Razmah povojne zabavne plesne in kavarniške glasbe v Velenju je neločljivo povezan z Godbo Premogovnika Velenje,[1] ki je bila ustanovljena leta 1919. Prvi kapelnik godbe je bil glasbenik in skladatelj Fran Korun Koželjski. Zbral je več kot sto ljudi različnih poklicev, največ rudarjev, in pričel s poukom branja not ter igranja posameznih inštrumentov. Vodstvo Godbe je na začetku leta 1922 prevzel kapelnik Miha Letonja, zapustil pa jo je leta 1942 iz protesta, ker so nacisti v Celju kot talca ustrelili godbenika Franca Camleka. Godba je v dvajsetih letih njegovega vodenja dvignila raven glasbenega ustvarjanja, znana pa je bila v Šaleški, Mislinjski in Savinjski dolini. Godbeniki so nastopali skoraj vsako nedeljo in ob raznih praznikih ter drugih svečanostih, leta 1930 pa so oblekli tudi nove uniforme. Med 2. svetovno vojno so poskušali ohraniti kontinuirano delovanje Godbe in njen repertoar, vendar je njena dejavnost po prvem streljanju talcev v Velenju povsem zamrla.


[1] Uradno predvojno ime Rudarske godbe oz. današnjega Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje. Zvone Grebenšek se spominja napisa na zaboju, kjer so hranili notna stojala.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

glasba, ples

Avtor besedila

Andreja Ažber

Ključne besede

PLESNA GLASBA

Datum objave

13.09.2018 09:26

Zadnja sprememba

13.09.2018 09:18

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam