skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Območje Lovrenca sodi med najbogatejše gozdne predele Slovenije. Gozd prekriva skorajda vso površino lovrenškega dela Pohorja, razen najvišjih vrhov in nekaterih grebenov. Tam se razraščajo pašniki in nekatere redke drevesne vrste, kot so smreka, macesen in pritlikavi bor.

Preberi več
Največji poseg v to območje je storil človek s krčenjem gozdov po vrovih Pohorja. Gozdna meja zato tu ni pogojena le s podnebjem, temveč tudi z delom človekovih rok. Ta je gozdno mejo potisnil navzdol, da si je s tem povečal pašne površine.

Na Ribniško-lovrenškem podolju se pojavljajo laporji, glinovci, peščenci in konglomerati. Prst je večinoma ilovnata in razmeroma rodovitna, primerna za žitarice in koruzo. Ob potoku na dnu dolin so tla zamočvirjena in travnata. Prevladujoča preperelina je silikatnega porekla in je primerna za gozdnate površine. Kakovost tal slabša tudi krčenje gozdov, saj je zamočvirjenost večja na travniških tleh.


Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

naravoslovje

Avtor besedila

Tadeja Gregorinčič, Jože Javornik

Kontaktne osebe

Jože Javornik

Ključne besede

NARAVA

Datum objave

22.06.2009 14:45

Zadnja sprememba

16.01.2019 12:27

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam