Nastanek laške čitalnice

Za nastanek čitalnice v Laškem so pomembni trije datumi. 7. 3. 1869 so bila v Gradcu potrjena Pravila laške čitalnice. Prvo bésedo laške čitalnice so izvedli v nedeljo, 19. 9. 1869. O tej prireditvi je večkrat pisal časopis Slovenski narod. Med drugim lahko preberemo, da se je bésede udeležilo več kot 400 ljudi, tako domačinov kot številnih uglednih gostov. Med govorniki sta izpostavljena zdravnik Urban Žnideršič iz Laškega in duhovnik Dragotin Ripšl iz Šmiklavža. V časopisu pa je bilo zapisano še: ''Mi smo doživeli 19. septembra v našem trgu imeniten dan: narodna čitalnica se je otvorila. Bil je slovesen dan, dan, poln veselja na vsako stran, prava narodna svečanost. Tolikšna množica odličnih gostov je počastila mlado čitalnico, kakor se ne bi bili nikdar nadjati upali.''

Preberi več

Kot najpomembnejši datum, dan ustanovitve laške čitalnice, štejemo 26. september 1869, ko je bil izvoljen prvi odbor čitalnice in s tem na laških trških tleh ustanovljeno prvo narodno društvo “Čitalnica”. Za predsednika so izvolili Urbana Žnideršiča, za podpredsednika Dragotina Ripšla, za tajnika in blagajnika trgovca Andreja Elsbacherja ter za knjižničarja priznanega nadučitelja Antona Flisa. Odborniki so bili Franc Orožen, Jernej Kačič in Martin Lapornik, namestniki pa Janez Drobnič, Janez Orožen in Janez Petek. Svoje prostore je imela čitalnica v takratni Slančevi hiši (sedanji Aškerčev trg 1).

Knjižnica Laško

Matej Jazbinšek