skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Nova Gorica: Zgradili smo mesto

Sedemdeseto obletnico začetka gradnje Nove Gorice smo z zbiranjem spominov na gradnjo mesta skupaj obeležile tri novogoriške ustanove: Goriška knjižnica Franceta Bevka, Goriški muzej in Pokrajinski arhiv v Novi Gorici. 

Preberi več

Projekt smo poimenovali Zgradili smo mesto in spomine vseh, ki so se odločili, da jih z nami delijo, zapisovali dvakrat. Prvič, v letu 2015, smo spomine zbirali dva dni, 13. in 14. novembra 2015 v Goriški knjižnici. Zbirali smo fotografije in razglednice mesta Nova Gorica ter spomine na nastanek mesta za obdobje od leta 1947 do 1969. Gradivo, ki so ga obiskovalci prinesli, smo digitalizirali in takoj vrnili. Prisluhnili in zapisali smo pripovedi. Z nami je takrat spomine delilo 43 obiskovalcev; vseh tistih, ki so nas obiskali iz zanimanja in radovednosti, je bilo še veliko več. Tudi prireditveni prostor smo dogodku primerno opravili. To je bil prostor za srečanja in ogled razstav: v treh vitrinah smo se ustanove predstavile s svojim gradivom, po steni smo obujali spomine na vedute in dogodke skozi plakate in razglednice, na voljo so bile zgibanke in promocijski materiali ustanov s povezano tematiko, na ekranu neskončno mnogo pogledov v preteklost, Goriški muzej je ob tej priložnosti razstavil likovno delo Rafaela Nemca: Zgradili bomo mesto iz leta 1947. Ko se je glas o dogodku razširil, so se številni oglasili še kasneje po e-pošti ali prišli osebno v knjižnico. Vsak obiskovalec je dodal košček v mozaik tega dvajsetletnega obdobja: nekdo je tu odraščal, nekomu so se še posebej vtisnili v spomin šolski dnevi, drugemu otroške lumparije, nekaterim spomin na ples, drugim gradnja in blatne ceste. In tako smo zgodbe v nadaljevanju tudi razporedili: po tematiki, ki v njih prevladuje. Prav zaradi izrednega zanimanja smo se v letu 2016 odločili, da zbiranje ponovimo. Druge dneve zbiranja spominov smo podnaslovili Moja mladost v mestu in zbirali fotografije in spomine na Novo Gorico med leti 1970 in 1991. Samo zapisovanje zgodb smo zastavili drugače: kdor je želel spomine in fotografije deliti z nami, je lahko po želji obiskal Goriško knjižnico, Goriški muzej ali Pokrajinski arhiv po razporedu od 29. 11. 2016 do 31. 1. 2017. Spomine smo sprejemali tudi po e-pošti. Nabralo se je še 14 zgodb in več fotografij, ki smo jih v letu 2017 dodali v zbirko Drugo mesto, nekatere pa smo uvrstili v prejšnje zbirke spominov.  

Iskrena hvala vsem, ki ste z nami delili spomine in dovolili, da vaše pripovedi in fotografije objavimo. Za vse nas je nastala bogata zbirka podob in spominov. Verjamemo, da zdaj naše mesto bolje poznamo in razumemo, predvsem pa cenimo. Nanj gledamo drugače: nastal in oblikoval se je s trudom in časom ljudi, ki smo jih imeli priložnost srečati. Hvala.

Veselo v prebiranje!

Pri zbiranju spominov so sodelovali:

Iz Goriške knjižnice: Irena Škvarč (direktorica), Kristina Hoffmann, Polonca Kavčič, Aljoša Križaj, Tina Podgornik, Breda Seljak, Vanja Šuligoj, Irena Tul, Saša Vidmar, Silvester Vodopivec in Magda Vremec Ragusi.

Iz Goriškega muzeja: Rok Bavčar, Ines Beguš, Marko Klavora in David Kožuh.

Iz Pokrajinskega arhiva v Novi Gorici: Metka Nusdorfer-Vuksanovič in Jurij Rosa.

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Ključne besede

Dan zbiranja spominov, Nova Gorica, Zgradili smo mesto

Datum objave

18.10.2016 06:06

Zadnja sprememba

26.07.2018 07:44

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam