skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Novi časi, nove pridobitve

Razvoj KUD-a gre naprej Preberi več

          Dobro delovanje društva pa se kaže v organizacijiskupinskega izleta v ljubljansko Operno hišo. Opero Carmen Georgesa Bizeta, sije tako ogledalo 50 vaščanov. V Podljubelju sta gostovali dve skupini, in sicerigralci iz Loma s komedijo »Zares čuden par«, poleg tega pa še dijaki Pedagoškegimnazije iz Ljubljane z »Veselim večerom«. Teh sodelovanj je bilo v prejšnjihletih sicer še več.

         Pomembna pridobitev društva v tem letu so tudi odrskireflektorji. S strani vaških funkcionarjev in veljakov pa KUD dobi potrditev,da je delovanje društva dobro, sploh pa je ob praznikih z organizacijo programanepogrešljiv. Gre za proslave ob 8. marcu, 1. maju, 25. maju, ob zaključkušole, ob 4. juliju, ob občinskem in krajevnem prazniku, ob 29. novembru,Prešernovih dnevih in novem letu. Igralska skupina je nastopala tudi v takratnikaravli pod Ljubeljem na Dan JLA, 22. decembra.

         V osemdesetih letih se v delovanje društva vključi »novival«. Društvo dobi bronasto Kurnikovo plaketo kot najaktivnejše kulturnoumetniško društvo v občini Tržič v letu 1985. Poglejmo, kako so bili ob tempredstavljeni: »S svojo aktivnostjo in delom je društvo dalo Podljubeljuposeben, žlahten način življenja. Širok je njegov delokrog; pripravljapraznovanja in družabne prireditve ob dnevu žena, ob novem letu, vesele večerepod naslovom »Dober večer, kako ste kaj«, kjer ne manjka bodic na lastnenapake. Svoj delež so prispevali člani društva tudi k Pastirskim dnevom vPodljubelju. Sprevodi dedka Mraza, razstave domačih ročnih del vaščanov, igre,plesi plesne skupine, po vsem tem so poznani daleč naokrog. Njihovo vodilo je -približajmo kulturo človeku, z njo bomo dali bogastvo narodu.«

          Iz spominov ene od predsednic KUD-a, Marije Leitinger,izvemo, da je v njenem mandatu društvo imelo celo svojega sponzorja. In to karljubljansko Elektrotehno. Tako so po kulturnih prireditvah lahko organiziralitudi zelo uspešne zabave. Te so imele zato še posebej velik obisk.

         Pomemben kulturni dogodek se je v Podljubelju zgodil tudimarca 1992. Zveza kulturnih organizacij (ZKO) Gorenjske je srečanje odraslihigralskih skupin namreč razdelila v vse gorenjske občine. ZKO Tržič pa jepodljubeljski šoli zaupal organizacijo te prireditve v Podljubelju. V dvoraniso tako gostovali člani DPD Svoboda iz Bohinjske Bele. Dodelana organizacija jeobrodila sadove, saj si je zanimivo komedijo ogledalo prek 200 gledalcev. Šenajbolj zadovoljni pa so bili nad tem gostujoči igralci. Dejansko tovrstenobisk na gostovanjih predstavlja precejšnjo izjemo. Podljubeljska publika je bilamed drugimi društvi znana po tem, da je rada napolnila dvorano tudi ob obiskihgostujočih skupin.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kontaktne osebe

Nejc Perko

Ključne besede

20. stoletje, KULTURA

Datum objave

05.10.2012 11:58

Zadnja sprememba

13.03.2013 14:43

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam