skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  
V N. mestu bilo nekedaj življenje tako društveno veselo in složno, da si je vsaki, ki ga je okusil in proč prišel, zopet nazaj želel. Tudi smrt mu se je zdela manj žalostna, če je nadajal se je v N. mestu. A sedaj?!!! (Trdina, 1887) Preberi več

Janez Trdina se je v Novo mesto naselil po predčasni upokojitvi leta 1867 in v njem ostal do smrti. Dolenjska metropola je njegovo življenje zelo zaznamovala. Prva štiri leta je prebival v Bršljinu pri Novem mestu, potem pa se je preselil v Novo mesto. Bil je politični kaznjenec, zato so se ga ljudje izogibali, vendar si je z leti pridobil tudi prijatelje. Leta 1882 se je poročil z Uršo Jerman, ki je bila tudi lastnica hiše na Streliški ulici 13, kjer sta živela. Kmalu po njeni smrti sta umrla še njegova najboljša prijatelja, tako da je bil zelo osamljen, lotevala se ga je tudi bolezen.

Proti koncu življenja je imel kar precej občudovalcev. Postal je častni občan rojstnega mesta Mengša, odbor Slovenske matice v Ljubljani ga je 7. junija 1905 izvolil za častnega člana, nekaj dni pozneje pa novomeški občinski svet za častnega občana Novega mesta. Vendar je bil takrat že precej bolan in napori vseh praznovanj so ga zelo utrudili, kar je tudi prispevalo k temu, da je 14. julija 1905 v Novem mestu umrl.

O njegovem izjemnem družbenem položaju priča ugledno mesto, ki ga ima njegov grob na novomeškem pokopališču v Ločni. Tja je bil prekopan s starega pokopališča ob današji pošti

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam