skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Novomeški župani v času med obema vojnama

Aprila leta 1921 so v Sloveniji potekale občinske volitve, na katerih je nastopilo vseh šest slovenskih strank. V celotni Sloveniji je močno zmagala Slovenska ljudska stranka, ki je dobila 61 % vseh odbornikov, Samostojna kmetijska stranka si je pridobila 21 % glasov, Jugoslovanska socialdemokratska stranka 8 %, Komunistična partija Jugoslavije ter Jugoslovanska demokratska stranka po 2 % ter Narodna socialistična stranka 1 % vseh odbornikov.

Glasovalo se je z volilnimi kroglicami. Na novo izvoljeni občinski odbor je nato volil župana, podžupana in občinske svetovalce.

Preberi več

Volitve v mestni občini Novo mesto so potekale v četrtek, 5. maja 1921, kar ni bilo v nasprotju s priporočili Deželne vlade, naj se volitve v »industrijskih občinah« izvedejo v nedeljo, »da se industrijskemu delavstvu omogoči kolikor mogoče, neovirano udeležitev pri prihodnjih občinskih volitvah«. Novo mesto namreč takrat ni imelo razvite industrije. Značilnost lokalnih volitev mestne občina Novo mesto je bila v tem, da sta kandidirali dve nadstrankarski kandidatni listi: »državni, železniški, zasebni nameščenci in upokojenci«, na kateri so bili pripadniki Narodne socialne stranke (NSS), Slovenske ljudske stranke (SLS) in Jugoslovanske demokratske stranke (JDS) ter lista »meščanske gospodarske stranke«, katere kandidati so bili pripadniki Samostojne kmetijske stranke (SKS), SLS ter JDS. Na obeh listah je bila večina kandidatov iz vrst JDS (60 %). Kandidatni listi sta dobili podobno število glasov ter s tem vsaka po 12 mandatov v občinski odbor.

Okrajno glavarstvo Novo mesto je 11. maja 1921 pismeno sporočil Poverjeništvu za notranje zadeve v Ljubljani, da so občinske volitve v celotnem okraju končane.

V Novem mestu je bilo oddanih 349 glasov, kar je predstavljalo dobrih 79 % volilno udeležbo, tretjo najvišjo v novomeškem okraju.

Iz izidov je bilo razvidno, da je Novo mesto ostalo trdnjava liberalcev (JDS). V drugih občinah novomeškega okraja pa je SKS, ki je predstavljala »napredne liberalce na podeželju«, sicer zaostala za glavno tekmico SLS, vendar pa je bila, upoštevajoč slovensko povprečje, v okraju Novo mesto liberalna stran precej uspešnejša.

Za novomeškega župana je občinski odbor ponovno izvolil liberalca, člana JDS Karla Rozmana.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Jakob Polenšek

Kontaktne osebe

Klementina Kolarek

Ključne besede

ZGODOVINA, Novo mesto, ŽUPANI, LOKALNA SAMOUPRAVA, OBČINE

Datum objave

05.11.2020 09:02

Zadnja sprememba

27.11.2020 08:20

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam