Občinske volitve v Novem mestu leta 1923

Predčasne občinske volitve v povečani novomeški občini so bile izvedene 23. decembra leta 1923. Na volitvah so nastopile štiri kandidacijske liste: Slovenska ljudska stranka (klerikalci), Gospodarska stranka (liberalci), Napredno gospodarsko udruženje vseh slojev (pripadniki Narodne radikalne stranke) in Zveza dela in reda. Zmagala je liberalno usmerjena Gospodarska stranka. Na njeni listi so bili izvoljeni štirje pripadniki te stranke, med njimi tudi dr. Josip Režek, štirje člani Jugoslovanske demokratske stranke ter dva iz Samostojne kmečke stranke, skupaj torej 10 odbornikov. Listi SLS in Zveze dela in reda sta osvojili vsaka po 6 mest. Radikalcem pa so bili dodeljeni trije sedeži v občinskem odboru.