Občinske volitve v Novem mestu leta 1927 in imenovanje novomeške občinske uprave leta 1929

Po januarskih volitvah leta 1927 v oblastne skupščine je v ljubljanski in mariborski oblasti z absolutno večino glasov zmagala SLS. Samostojna demokratska stranka (SDS), ki je nastala leta 1924 ob razkolu Jugoslovanske demokratske stranke (JDS) in ki so se ji pridružili tudi slovenski liberalci, z izidom volitev nikakor ni mogla biti zadovoljna. Nasprotno pa so, opo­gumljeni z uspehom, dobili krila slovenski klerikalci, tako da se je obetal tudi na lokalnih volitvah istega leta hud boj še zlasti v mestih, kjer so bili liberalci že po tradiciji izredno močni.

V občini Novo mesto so se tako spomladi začele živahna predvolilna kampanja in priprave na občinske volitve, ki so bile, sicer z zamikom, razpisne za 19. junija leta 1927. Prvi sta bili vloženi kandidatni listi Gospodarske stranke, ki so jo sestavljali pripadniki združene SDS in Ogričeve skupine samostojnih obrtnikov ter lista SLS. Kandidirali ste še lista NRS (radikali) in lista Zveze dela in reda, ki so jo sestavljali »socialisti vseh vrst« je zapisal dopisnik časopisa Slovenec.  V Novem mestu so bile torej zopet zastopane »vse stranke«, kar za okoliške, podeželske občine ni bilo značilno.

Na zborovanju volilcev Slovenske ljudske stranke 8. junija sta načelnik krajevnega odbora SLS g. prof. Franjo Ambrožič in g. dr. Janko Lavrič obravnavala in s številkami kritično pod­krepila dotedanje občinsko gospodarjenje pozicijske, torej nasprotne, liberalne strani. Gospod Lavrič se je dotaknil neobvladovanja stanovanjske krize v mestu, počasnega napredovanja projekta gradnje novega šolskega poslopja in oddaje raznih javnih mestnih del. Člani SLS so mestni upravi očitali še nezakonito vložen denar mestne hranilnice v Slovensko banko in slabo gospodarjenje z občinskimi gozdovi.

Rezultati občinski volitev v Novem mestu so bili sledeči: Gospodarska stranka je ponovno zmagala. S 317 glasovi je dobila 13 odborniških mest in tako izboljšala rezultat izpred treh let. Tudi SLS je s sedmimi mandati izboljšala svoj rezultat. Zanjo je glasovalo 187 volilnih upra­vičencev. NRS je s 67 glasovi osvojila 3 odborniška mesta, stranka dela in reda pa z 51 gla­sovi dva sedeža v občinskem odboru.

V občinskem odboru je bilo izvoljenih 15 novih odbornikov in 10 iz prejšnjega mandata. Za župana je bil s 13 glasovi izvoljen dotedanji župan dr. Josip Režek. Njegov namestnik je postal prav tako liberalno usmerjeni Filip Ogrič, za občinske svetovalce pa so bili izvoljeni kandidati na listi Gospodarske stranke: Otmar Skale, Josip Povh, Josip Paučič in Edmund Kastelic, pristaša SLS Franc Kovačič in Jurij Picek ter radikal Anton Petrič.