skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Občinske volitve v Novem mestu leta 1927 in imenovanje novomeške občinske uprave leta 1929

Po januarskih volitvah leta 1927 v oblastne skupščine je v ljubljanski in mariborski oblasti z absolutno večino glasov zmagala SLS. Samostojna demokratska stranka (SDS), ki je nastala leta 1924 ob razkolu Jugoslovanske demokratske stranke (JDS) in ki so se ji pridružili tudi slovenski liberalci, z izidom volitev nikakor ni mogla biti zadovoljna. Nasprotno pa so, opo­gumljeni z uspehom, dobili krila slovenski klerikalci, tako da se je obetal tudi na lokalnih volitvah istega leta hud boj še zlasti v mestih, kjer so bili liberalci že po tradiciji izredno močni.

V občini Novo mesto so se tako spomladi začele živahna predvolilna kampanja in priprave na občinske volitve, ki so bile, sicer z zamikom, razpisne za 19. junija leta 1927. Prvi sta bili vloženi kandidatni listi Gospodarske stranke, ki so jo sestavljali pripadniki združene SDS in Ogričeve skupine samostojnih obrtnikov ter lista SLS. Kandidirali ste še lista NRS (radikali) in lista Zveze dela in reda, ki so jo sestavljali »socialisti vseh vrst« je zapisal dopisnik časopisa Slovenec.  V Novem mestu so bile torej zopet zastopane »vse stranke«, kar za okoliške, podeželske občine ni bilo značilno.

Na zborovanju volilcev Slovenske ljudske stranke 8. junija sta načelnik krajevnega odbora SLS g. prof. Franjo Ambrožič in g. dr. Janko Lavrič obravnavala in s številkami kritično pod­krepila dotedanje občinsko gospodarjenje pozicijske, torej nasprotne, liberalne strani. Gospod Lavrič se je dotaknil neobvladovanja stanovanjske krize v mestu, počasnega napredovanja projekta gradnje novega šolskega poslopja in oddaje raznih javnih mestnih del. Člani SLS so mestni upravi očitali še nezakonito vložen denar mestne hranilnice v Slovensko banko in slabo gospodarjenje z občinskimi gozdovi.

Rezultati občinski volitev v Novem mestu so bili sledeči: Gospodarska stranka je ponovno zmagala. S 317 glasovi je dobila 13 odborniških mest in tako izboljšala rezultat izpred treh let. Tudi SLS je s sedmimi mandati izboljšala svoj rezultat. Zanjo je glasovalo 187 volilnih upra­vičencev. NRS je s 67 glasovi osvojila 3 odborniška mesta, stranka dela in reda pa z 51 gla­sovi dva sedeža v občinskem odboru.

V občinskem odboru je bilo izvoljenih 15 novih odbornikov in 10 iz prejšnjega mandata. Za župana je bil s 13 glasovi izvoljen dotedanji župan dr. Josip Režek. Njegov namestnik je postal prav tako liberalno usmerjeni Filip Ogrič, za občinske svetovalce pa so bili izvoljeni kandidati na listi Gospodarske stranke: Otmar Skale, Josip Povh, Josip Paučič in Edmund Kastelic, pristaša SLS Franc Kovačič in Jurij Picek ter radikal Anton Petrič.

Preberi več

Po uvedbi šestojanuarske diktature je kralj Aleksander I. še v istem mesecu podpisal Zakon o izpremembi zakonov o občinah in oblastnih samoupravah. Med drugim je zakon določal, da so 6. januarja leta 1929 razrešene vse občinske uprave in da postavijo nove veliki župani. Tako je na podlagi tega zakona veliki župan ljubljanske oblasti 15. januarja leta 1929 imeno­val stari novomeški občinski odbor kot novo občinsko upravo, od katere je pričakoval opravljanje službe »brez strankarskih in osebnih vplivov in marljivo edinole v korist občine, naroda in države«. 21. aprila leta 1929 je prisegla na novo imenovana občinska uprava.

Sicer pa »ostanejo sestava, pristojnosti in poslovanje občinskih uprav tudi še nadalje iste, kakor so predvidene v dosedanjem občinskem redu in ni govora o kakem obč. komisarjatu ali gerentstvu. Občinske uprave poslujejo tedaj po istih načelih obč. reda, kakor doslej, le s to razliko, da so člani uprave imenovani in ne več izvoljeni,« zapiše veliki župan ljubljanske oblasti. Razlika pa je bila ven­darle tudi v tem, »da so odslej morali podati zaobljubo pred sreskim načelnikom, ne samo župan in občinski svetovalci, temveč tudi občinski urad­niki«. Z dopolnilom Zakona o zaščiti države je kralj Alek­sander I. prepovedal vse poli­tične stranke, ki so slonele na verski ali nacionalni podlagi. Sresko načelstvo Novo mesto je tako razpustilo politične organizacije v srezu. 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Jakob Polenšek

Kontaktne osebe

Klementina Kolarek

Ključne besede

ZGODOVINA, Novo mesto, ŽUPANI, LOKALNA SAMOUPRAVA, OBČINE

Datum objave

05.11.2020 09:02

Zadnja sprememba

27.11.2020 07:52

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam