skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Obeležitev tridesete obletnice osamosvojitve v Mariborski knjižnici

Spomin na dogodke, ki so se pred tridesetimi leti zgodili na območju Maribora in okoliških občin, smo v Mariborski knjižnici obeležili z organizacijo treh okroglih miz, z likovno razstavo Likovne skupine Lise Kulturnega društva Studenci - Maribor 30 let samostojnosti, ki potuje po naših enotah, ter z dvema obsežnima tematskima razstavama v naših krajevnih knjižnicah v Pekrah in Šentilju, ki sta ju pripravili vodja Knjižnice Pekre Suzana Slavič in vodja Knjižnice Šentilj Sabina Kotnik. Slednja je nastala v sodelovanju z Občino Šentilj, prispevek o razstavi pa je med drugimi pripravila tudi Net TV:

https://net-tv.si/v-sentilju-so-se-spomnili-prelomnih-dogodkov/

Okrogle mize, ki jih je vodil zgodovinar in novinar Stanislav Kocutar, smo razdelili na tri vsebinske sklope, in sicer na pogovor o pekrskih dogodkih in njihovem pomenu pri nastanku samostojne Slovenije, o vojnem dogajanju na območju Maribora in okoliških občin med desetdnevno osamosvojitveno vojno ter o pomenu novinarjev, snemalcev in fotoreporterjev in njihovem poročanju o vojnem dogajanju leta 1991 na našem območju. Na okroglih mizah so sodelovali predstavniki tedanjih Teritorialne obrambe in milice, obveščevalne službe, lokalnih oblasti in novinarji, ki so takrat poročali o vojnih dogodkih. Posnetki okroglih miz so na ogled na YouTube kanalu Mariborske knjižnice:

1. okrogla miza:

https://www.youtube.com/watch?v=-xyeJlelPgU&t=158s

2. okrogla miza:

https://www.youtube.com/watch?v=q_mC-m6OEJ4

3. okrogla miza:

https://www.youtube.com/watch?v=MvLbTQMrFTE

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Mag. Nina Hriberšek Vuk

Ključne besede

pekrski dogodki 1991, OSAMOSVOJITEV, osamosvojitvena vojna, ZGODOVINA, Maribor, Šentilj, Pekre, Štajerska (Slovenija), KULTURNE PRIREDITVE, RAZSTAVE

Datum objave

06.07.2021 10:20

Zadnja sprememba

06.07.2021 10:14

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam