skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Obnova in dozidava operne stavbe

Osrednje slovensko repertoarno glasbeno gledališče SNG Opera in balet Ljubljana že od leta 1892 deluje v stavbi, ki je bila kot Deželno gledališče v novorenesančnem slogu zgrajena po načrtih čeških arhitektov Jana V. Hraskyja in Antona Hrubyja. Preberi več
Mogočna stavba, ki ji njeno značilno zunanjo podobo daje predvsem bogato okrašeno pročelje z jonskimi stebri nad vhodom, ki podpirajo mogočen timpanon s kiparskim okrasjem Alojzija Gangla, ne zadošča več bogati operni, baletni in koncertni ponudbi. Stavba bo zato po 114 letih končno prenovljena, na področju Piccolijeve vile pa tudi razširjena z novim prizidkom. Načrte za obnovo in dozidavo sta zasnovala arhitekta Jurij Kobe in Marjan  Zupanc.

Oder bo širši, višji in globlji ter tehnično posodobljen. Zaradi zahtev spomeniškega varstva odrska odprtina ne bo širša, tudi dvorana ne bo večja, tako da bo število sedežev ostalo isto. Pod avditorijem bodo zgrajeni dodatni prostori za občinstvo s foyerjem in primernimi sanitarijami. Neizkoriščen prostor pod avditorijem bo poglobljen in povezan s Cankarjevo ulico na eni ter s Tomšičevo ulico na drugi strani, kjer sta načrtovana vstopna atrija, ki predstavljata dopolnilni vhod v operno gledališče. Ob rahlo poglobljenih atrijih so v nivoju novega foyerja načrtovani spremljajoči prostori za obiskovalce, garderobe, prostor za prodajo vstopnic, za avdio in video gradiva ter gledališka restavracija. V novem delu zgradbe, ki bo nastal na zemljišču današnje Piccolijeve vile, pa bodo vadbeni prostori za ansamble, orkester, zbor, balet in soliste, skladišča, garderobe in upravni prostori.

Fotogalerija

Informacije

Ključne besede

ARHITEKTURNA DEDIŠČINA, OBNOVA, OPERA, SLOVENSKA ARHITEKTURA

Datum objave

09.03.2010 13:29

Zadnja sprememba

26.07.2012 11:42

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam