skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Obnovljeni Sokolski dom danes

Zasilno obnovljena Kristalna dvorana ni mogla dolgoročno zadovoljiti različnih kulturnih potreb Ločanov. Zato je Občina Škofja Loka konec leta 2007 pristopila k celoviti prenovi Sokolskega doma. Celotna vrednost prenove je znašala 2,4 milijone evrov. Večina sredstev je zagotovila občina.

Danes je Sokolski dom osrednji prireditveni center v občini in prostor kulturnega dogajanja in druženja, v katerem se letno zvrsti preko 200 prireditev.
Preberi več

Zasilno obnovljena Kristalna dvorana ni mogla dolgoročno zadovoljiti različnih kulturnih potreb Ločanov. Zato je Občina Škofja Loka konec leta 2007  pristopila k celoviti prenovi doma. Pred tem so loški športni delavci, vrhunski športniki in športni navdušenci županu izročili predlog za zaščito imena Sokolski dom, saj je ponovno vzniknila zavest o pomenu sokolske dejavnosti v Škofji Loki.

Občinski svet je 5. aprila 2007 na svoji 5. seji sprejel sklep o ohranitvi imena Sokolskega doma na naslovu Mestni trg 17.

Nosilec projekta obnove je bil Oddelek za okolje in prostor Občine Škofja Loka pod vodstvom Mateje Hafner Dolenc. Celotna vrednost prenove Sokolskega doma je znašala 2,4 milijone evrov. Večino sredstev je zagotovila občina,  del sredstev pa sta prispevala norveški finančni mehanizem za namen oživitve starih mestnih središč ter Evropski sklad za regionalni razvoj. Projektno dokumentacijo je izdelalo domače podjetje Gea Consult d. o. o., gradbena dela pa je prevzelo podjetje SGP Tehnik d. d. s svojimi podizvajalci. S postavitvijo žerjava konec leta 2007 se je prenova dejansko začela. Trajala je slabi dve leti. Gradnja je bila zahtevna, saj je bilo potrebno upoštevati spomeniškovarstvene zahteve. Stavba je namreč zaščitena kot kulturni spomenik I. varstvenega režima. Z arhitekturnega vidika se je kombiniralo staro z novim in pročelje Sokolskega doma je znova zasijalo s svojim modernističnim, secesijskim pročeljem. 

Danes je Sokolski dom osrednji prireditveni center v občini in prostor kulturnega dogajanja in druženja, v katerem se letno zvrsti preko 200 prireditev. Celotna površina doma obsega 1350 kvadratnih metrov. Obiskovalci se lahko udeležijo različnih dogodkov, si ogledajo razstave, prisluhnejo koncertom ter se srečajo z umetniki, literati, glasbeniki, znanstveniki, podjetniki … Prireditve se odvijajo v treh multimedijsko opremljenih prostorih in na vrtu, ki nudi lep razgled na mesto in okolico. Osrednji prostor je velika kristalna dvorana, ki ima dvostopenjski potopni oder in sprejme preko 200 obiskovalcev. Namenjena je tako glasbenim kot tudi drugim kulturnim prireditvam, konferencam, poslovnim srečanjem, predavanjem in porokam. Na vzhodni strani se dvorana nadaljuje v mestni vrt s paviljonom, kjer se odvijajo različne prireditve, med drugim tudi vsakoletna bralnica.  Mala dvorana  sprejme do 40 obiskovalcev. V njej se odvijajo manjši dogodki, namenjena pa je tudi galerijski dejavnosti. Tej je namenjena tudi vhodna dvorana, ki na 100 kvadratnih metrih omogoča tudi organizacijo raznih dogodkov, srečanj, pogostitev, sprejemov. Ob vstopu v dom se nahaja  še mala razstavna galerija, v kateri razstavljajo svoja umetniška dela mladi ustvarjalci in društev ter pomožni prostori, kot so informacijska pisarna,  garderobe in sanitarije.

O prenovljeni stavbi župan Miha Ješe razmišlja kritično in predvsem z gospodarskega vidika: »Izjemno sem zadovoljen, da imamo obnovljen Sokolski dom. Je lepo narejen, predvsem vrt je odličen. Streha ni najboljša, ker ima premalo naklona in zato zamaka. Tudi marmor na stenah ni najboljši za razstave. Vendar smo se navadili nanj, tako uporabniki kot obiskovalci. Cel projekt obnove ni bil dobro voden in je bil predrag. Materiali so prebogati, nekaj težav je tudi z akustiko. Veliki akustični boksi za tako dvorano niso primerni. Kupljeno je bilo tudi veliko nepotrebne opreme za ozvočenje. Nekaj od tega smo že odprodali. Poleg nadzora bi bil nujen tudi super nadzor, kar bi znižalo ceno investicije od 20% do 30%. Dvorani manjka tudi bife. Tega tudi sam še nisem uredil. Do leta 2020 bo treba urediti vsaj točilni pult  v povezavi z  drugim bifejem. Predlagal sem, da bi bil to bife pri Kinu Sora. Rad bi uredil tudi obojestranski prihod na oder, kar bi olajšalo uprizarjanje scenskih del. 

Število dogodkov v Sokolskem domu se stalno povečuje. Z naraščanjem števila dogodkov se niža cena posameznega dogodka. Ko sem prevzel funkcijo župana leta 2010, je bilo tu od 100 do 120 dogodkov letno. Cilj 200 dogodkov letno  smo presegli leta 2015. Trenutno se približujemo številu 250; to pomeni skoraj vsak delovni dan en dogodek. Kljub vsemu nam v občini manjka večnamenska dvorana s 400 do 500 sedeži, ker je Sokolski dom v primeru slabega vremena premajhen.«

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Ana Marija Miklavčič

Kontaktne osebe

Ana Marija Miklavčič
Saša Ambrožič

Ključne besede

sokolski dom, Škofja Loka

Datum objave

15.04.2020 15:19

Zadnja sprememba

07.03.2020 09:28

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam