skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Od božiča do novega leta: božič in novo leto na voščilnicah

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto hrani v Posebnih zbirkah Boga Komelja izredno pestro zbirko božičnih in novoletnih voščilnic od konca 19. stoletja do današnjih dni. Preberi več
Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto hrani v Posebnih zbirkah Boga Komelja izredno pestro zbirko božičnih in novoletnih voščilnic od konca 19. stoletja do današnjih dni. Preko voščilnic lahko sledimo oblikovnemu razvoju voščilnic skozi čas, hkrati pa so pomemben pričevalec narodovega načina življenja. Črpajo namreč iz bogate zakladnice slovenskih šeg in navad, zato je z njihovo pomočjo mogoče stkati božično-novoletno zgodbo, ki predstavlja najpomembnejše elemente šeg in navad ob božiču in novem letu.

Božično – novoletne šege in navade uvrščamo med koledarske oz. šege in navade letnega cikla, ki skupaj z delovnimi in osebnimi šegami in navadami tvorijo celoto. Slovenske božično – novoletne šege in navade so izredno pestre in imajo dolgo tradicijo, saj večinoma izhajajo še iz predkrščanskih časov. Čas ob koncu novega leta so namreč že stara ljudstva povezovala s skrivnostnimi nadnaravnimi silami in številne novoletne šege in navade so nastale pravzaprav zato, da bi čarobno vplivale na rodovitnost zemlje, zdravje, srečo družinskih članov in podobno. S prihodom krščanstva so te stare poganske šege in navade dobile le novo (krščansko) preobleko, medtem ko so temelji ostali isti.

Voščilnice so razvrščene v 11 kategorij, in sicer glede na motive, ki so upodobljeni na njih. Razvrščanje pa je včasih težavno, saj bi prenekatero voščilnico lahko uvrstili v več različnih kategorij.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kontaktne osebe

Bojana Medle

Spletni naslov

www.nm.sik.si

Ključne besede

BOŽIČ, NOVO LETO, PRAZNIKI, PRAZNOVANJE, RAZGLEDNICE, VOŠČILNICE

Datum objave

11.12.2014 00:00

Zadnja sprememba

11.12.2014 20:23

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam