skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Od petja do glasbene šole

K priljubljenosti čitalniških prireditev so veliko doprinesli pevski nastopi. Preberi več
Ob ustanovitvi kranjske Narodne čitalnice je pel moški pevski zbor s štirinajstimi pevci. Izvajal je domoljubne pesmi, ki so bile takrat najbolj priljubljene. Pevce sta spremljala pianist in violinist. Zbor sta vodila učitelja Peter Cebin in Andrej Petelin. Leta 1870 so ustanovili tudi čitalniški orkester, na začetku 20. stoletja še godbeni klub.
Leta 1895 je prof. Anton Štritof ustanovil mešani pevski zbor. V prvih letih 20. stoletja je njegovo vodstvo prevzel Vilko Rus, ki je zbor vodil več kot dvajset let. Pred letom 1930 se je čitalniški zbor združil s sokolskim pevskim zborom.
Čitalniški pevski zbor je bil pobudnik za ustanovitev Glasbene šole v Kranju, ki je začela s svojim delom 1. decembra 1909. Po dogovoru s čitalnico je postala podružnica Glasbene matice. Lastnih prostorov ni imela, gostovala je v gimnaziji, v osnovni šoli in v zasebnih hišah. Bila je prva glasbena šola na Gorenjskem.

Mag. Marjana Žibert: Al' žlahtne kranjske tam cvetó besede (F. Prešeren): 150 let Narodne čitalnice v Kranju. Gorenjski muzej, Kranj 2013 (razstavni katalog).

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam