Pesnik Oton Župančič

Oton Župančič je kot dramatik, esejist, gledališčnik, prevajalec, predvsem pa kot pesnik pomembno zaznamoval obdobje prve polovice dvajsetega stoletja pri nas. Rodil se je v Beli krajini in tam preživel otroštvo. A po očetovem gospodarskem propadu se je družina kmalu preselila v Ljubljano, kjer je nadaljeval šolanje. Tam se je v tajnem dijaškem društvu Zadruga srečal z Ivanom Cankarjem, Dragotinom Kettejem in Josipom Murnom. Vsi štirje so kasneje postali predstavniki novega literarnega obdobja, imenovanega slovenska moderna, na prelomu devetnajstega in dvajsetega stoletja, ko sta izšli dve pesniški zbirki, najprej Župančičeva Čaša opojnosti in nekaj mesecev kasneje Cankarjeva Erotika. V tem času se je literatura bolj usmerila k sodobnemu življenju in k obravnavanju notranjih stisk modernega človeka. Župančičeva poezija obsega ljubezensko, izpovedno, socialno in domoljubno liriko in izpričuje razvoj njegove umetniške osebnosti. Njegova dela so prevedena v številne jezike.