Pavel Magdić (1870-1918), ustanovitelj trgovskega podjetja P. Magdić v Ljubljani

»Pravimo samo, da lahko stopi v to prodajalno kdorkoli hoče, vsak bo dobil v njej, kar išče in potrebuje. Modna trgovina P. Magdić stoji res z vsem svojim kapitalom, zalogo, osebjem in širokimi zvezami požrtvovalno v službi bele Ljubljane.«

(Iz: Domači prijatelj : mesečnik za zabavo in pouk, 1931, št. 9/10, str. 284)

Trgovec Pavel Magdić (v nekaterih virih Magdič) je leta 1907 v Ljubljani odprl trgovino za ženska in moška oblačila najprej na Prešernovih ulicah, danes je to Čopova ulica. To nam potrjujejo oglasi v tedanjem časopisju (Nova doba, Rdeči prapor). Ker je bila poslovalnica premajhna, se je leta 1909 preselil v poslopje nasproti glavne pošte na Šelenburgovi ulici, današnji Slovenski cesti, na vogalu z nekdanjo Franc Jožefovo cesto, pozneje Aleksandrovo cesto, danes pa Cankarjevo. Na tej ulici je tudi stanoval. Tega leta najdemo v uradni prilogi »Amtsblatt zur Laibacher Zeitung« obvestilo o vpisu njegovega podjetja v sodni register.