Peglezen na Poljanski cesti v Ljubljani

Beseda »Peglezen« je popačenka iz nemščine za likalnik (das Bugeleisen), kakor so zaradi značilne oblike nekoč imenovali že predhodnico sedanje stavbe. Stala je na vogalu Poljanske ceste in Kapiteljske ulice, navzven pa je kazala značilno podobo začetka 19. stoletja. Potres jo je leta 1895 poškodoval do te mere, da so jo morali porušiti. Načrt za izgradnjo nove je po dogovoru z zakoncema Prelovšek, ki sta odkupila zemljišče, prevzel arhitekt Jože Plečnik, ki se je izdelave projekta lotil v sklopu priprav na zidavo nikoli uresničenega magistrata na Vodnikovem trgu. Ing. Matko Prelovšek je bil v tem času, pisalo se je leto 1932, direktor Mestnega gradbenega urada, s Plečnikom pa sta se poznala še iz študijskih dni na Dunaju. Trdno je zaupal v Plečnikovo poslanstvo, zato je vložil kar precej truda v prepričevanje mestnih odbornikov o nujnosti posamičnih gradenj, tudi Peglezna. Kljub nekaterim nasprotovanjem je Plečnik postal tako rekoč neimenovani mestni arhitekt, Prelovškovo odločitev za ponovno pozidavo zemljišča, kjer je že stal Peglezen, pa lahko štejemo za pogumno, saj se je gospodarska kriza v tem času skrajno zaostrovala.