skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Pesem premaga politiko – Tabor slovenskih pevskih zborov Šentvid pri Stični

Kdo ne pozna Tabora slovenskih pevskih zborov, ki tradicionalno usmerja pevce na pevsko srečanje v Šentvid pri Stični!? Ta kraj je postal prava Meka za pevce in zborovsko pesem. Slovenske pevce budi k zborovskemu petju, jim daje moč in mogočnost, da na velikem odru v mogočnem zboru zapojo z govorico ljudske pesmi. Osnovno misel izraža taborska himna Pojo naj ljudje.

Preberi več

Zgodovinsko so tabori v 19. stoletju predstavljali slovenstvo, pripadnost in opredelitev do slovenskega jezika, kulture in nasploh do slovenskega življa, ki je že pustil bogato zgodovino v najrazličnejših okoljih znotraj Evrope. Seveda so nakazovali na demokratičnost in državnost v obsegu, kjer bi hoteli Slovenci živeti.

V času po marčni revoluciji so tabori s kulturo posredno in neposredno s svojim programom postavili temelje za demokratično povezavo vseh Slovencev.

In tudi zamisel tabora v Šentvidu je, da se svobodno, z ljudsko pesmijo, združujejo pevci iz matične domovine in izven nje. Program je bil torej usmerjen na pevce v državi in da se pesem ohranja izven matične domovine pri zamejskih Slovencih.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Urška Emeršič

Kontaktne osebe

Urška Emeršič

Ključne besede

Tabor slovenskih pevskih zborov, Šentvid pri Stični, PEVSKI ZBORI

Datum objave

27.09.2016 20:46

Zadnja sprememba

24.01.2017 07:40

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam