skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Plakate so od leta 1945 do 1953 pisali in risali na roke. Kasneje so uporabljali tiskane plakate s praznim prostorom v katerega so na roko vpisovali datume in naslove kulturnih dogodkov.

Stalna plakatna mesta imajo zagotovo od leta 1945, morda so bila ista že prej. Plakate so lepili na naslednja mesta: v Vikrčah na kostanj pri gostilni Kovač; v Spodnjih Pirničah na Bukov pod; v Zgornjih Pirničah na lipo pri šoli, na Korunov pod, na Urhov pod in njihovo češnjo, na Bengerjevo lipo, na kostanj pri gostilni Mihovec in na Jožefov pod; na Verju so plakati vaščane obveščali o dogodkih s kostanja pri gostilni Kralj. Po predstavi so plakate pospravili. Eden od igralcev se je s kolesom odpeljal od enega do drugega in jih vse odstranil. Nikoli niso prelepili plakatov koga drugega.

Preberi več

Po letu 1979 plakate oblikujejo v društvu. Največ so k njihovi kvaliteti prispevali: akademski slikar Štef Potočnik, Sašo Kump, Lado Jakša, Peter Militarev in Duško Sedej. Odločili so se za dimenzije 35x70 cm in 70x100 cm, v glavnem so bili barvni. Oblikovali so logotip gledališča, ki so ga večkrat spremenili, nazadnje se je obdržal logotip Nika Kranjca igralec v prostoru. Pri oblikovanju plakatov so izhajali iz vsebine in scenografije predstav in tako izražali uprizoritveni koncept.

Vir: KUD Pirniče, Peter Militarev

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Tatjana Mavrič

Kontaktne osebe

Tatjana Mavrič

Partnerji

KUD Pirniče

Ključne besede

AMATERSKO GLEDALIŠČE, GLEDALIŠKI PLAKATI, kulturno-umetniška društva, KUD Pirniče, Pirniče, Medvode

Datum objave

08.11.2018 08:08

Zadnja sprememba

06.11.2018 09:29

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam