skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Zaključek na Mačkovini

Ob zaključku te navdihujoče poti po Šmartnem smo se sprehajalci zbrali na vrtu stare Mačkove gostilne in v dar prejeli cvet tuberoze in stekleničko, amulet suhih šmarskih trav z odlomkom iz Grumove novele Portret dečka s cvetlico v roki.

Preberi več

Temni se. Z drevesa se spreleti kos in zakliče. V hipu vse utihne in je večer. Stojim sredi večera, vsa zemlja je krog mene. Pokorno sklonim glavo. ( ZD I, str. 43)

V 18. in 57. pismu je namreč Grum Joži zapisal:

»Kakor sem že videl v sanjah, prijelo me je sredi trotoarja, pritisnilo v zid: nikoli več, nikoli. Tuberoza moja, ljubica, jokajva, jokajva.« (ZD II, str. 34)

in

»Šmartno je vse v suhi travi, v vsem zraku je in vsakega človek se držijo bilke. Čisto zakopani smo v mrvo.« (ZD II, str. 81)

… in ob omamnem vonju eksotičnih tuberoz in suhih trav ter ob škrabljanju dežnih kapelj po dežnikih, ki so kot po čudežu ves čas našega sprehoda lahko ostali zaprti, smo sprehajalci odšli v temno noč … z mislimi pri dr. Grumu in vsem, kar smo izvedeli na poti med šmarskimi hišami.

Zbrani smo si zaželeli, da se še kdaj srečamo na podoben način. Navdušenja nad dogodkom niso skrivali niti potomci Grumovih sester Marije in Olge ter strica Albina in tete Ane, ki so ob tej priložnosti  obiskali Šmartno:  Mateja Kožuh Novak, Igor Vizjak, Igor Blažina, Marija Klopčič in Janez Limbek.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Aleksandra Mavretič in Stanka Sirk

Kontaktne osebe

Sonja Perme

Datum objave

21.04.2020 12:44

Zadnja sprememba

16.04.2020 08:34

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam