skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Po mestih in naseljih Občine Piran skozi fotografski objektiv

Podobe našega okolja nekoč in danes na fotografijah ljubiteljskih fotografov, ki so v objektiv ujeli svoj pogled na mesto Piran - središče piranske občine, Portorož, Lucijo, Sečovlje, Sečo, Strunjan, Dragonjo, Padno, Novo vas, Sveti Peter in druga naselja.

Preberi več
Fotografije so dokumenti časa, mnoge tudi  zanimiva in dragocena premična kulturna dediščina. V fotografijo ujeti trenutki, iztrgani pozabi, tako poklicnih kot ljubiteljskih fotografov imajo pomembno dokumentarno vrednost.
Ljubiteljske fotografije so praviloma nastale kot čustven odziv fotografa v določenem trenutku njegovega življenja. Ljubiteljski fotografi so bolj ali manj neobremenjeni s pravili umetniške fotografije. Motive opazujejo in izbirajo v skladu z njihovo osebno izbiro, kulturo, estetiko in čustvovanjem. S fotografijami pripovedujejo gledalcem različne zgodbe, v njih spodbudijo čustva, dotaknejo se jih zaradi lepote, motiva, sporočila, določenega detajla, spominov, radovednosti itd. Ohranjajo trenutke preteklosti za prihodnost in nenazadnje omogočajo tudi vpogled v spreminjanje arhitekture, urbanizma in načina življenja v določenem okolju. Njihova vrednost je tako čustvena kot dokumentarna.
Izbor fotografij in njihovih avtorjev, ki jih bomo postopoma predstavili v okviru izbrane teme, temelji na pripravljenosti avtorjev fotografij ali njihovih dedičev za sodelovanje z Mestno knjižnico Piran in na njihovem dovoljenju za objavo digitaliziranih posnetkov na spletnem portalu Kamra, vsebinsko pa na domoznanski tematiki.
Avtorji fotografij so ali so bili prebivalci mest in naselij v piranski občini ali pa popotniki, obiskovalci, turisti, ki so se tu sprehajali s fotoaparatom v roki. Predstavljene fotografije so iz zasebnih zbirk. Na njih ujeti neponovljivi trenutki so neprecenljiv prispevek k obogatitvi znanja o našem okolju.

Ksenija Petaros Kmetec in Aleš Majer
Mestna knjižnica Piran – Biblioteca civica Pirano

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

zgodovina

Avtor besedila

Ksenija Petaros Kmetec

Ključne besede

FOTOGRAFI, FOTOGRAFIJE, Piran

Datum objave

25.09.2013 00:00

Zadnja sprememba

28.12.2021 13:32

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam