skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Zbirka obsega razglednice Podlehnika.

Preberi več
Podlehnik v Halozah leži ob prometni cesti Maribor-Zagreb. Jedro naselja je v dolini potoka Rogatnica, sicer pa so domovi raztreseni po vrhovih okoliških gričev in v dolinah. Središče Podlehnika se je razvilo po l. 1970, ko sta bila zgrajena nova šola in policijska postaja, oboje v bližini pošte, stanovanjskega bloka, zadružnega doma in trgovine.
Pred drugo svetovno vojno so bili lastniki zemljišč večinoma tujci, predvsem graška hranilnica, po vojni pa so posest nacionalizirali in je prešla v upravljanje Kmetijskega kombinata Ptuj.

Podoba kraja je ohranjena tudi na starejših razglednicah, saj je do l. 1945 ohranjenih  najmanj 15 razglednic. Najstarejša znana razglednica je iz l. 1908, založil pa jo je ptujski tiskar Wilhelm Blanke.
Najpogosteje upodobljeni motivi na razglednicah so cerkev Device Marije, trgovina, gostilna, šola, na novejših pa tudi center naselja in Petrolov motel. 

Literatura:
Trafela, Urška, idr.: Podlehnik na razglednicah: raziskovalna naloga. Osnovna šola Martin Kores Podlehnik, 2001.


Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Mira Petrovič

Kontaktne osebe

Mira Petrovič

Ključne besede

DOMOZNANSKE ZBIRKE, Podlehnik, RAZGLEDNICE

Datum objave

30.07.2009 12:41

Zadnja sprememba

15.01.2019 13:07

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam