skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Pogled v preteklost Knjižnice Brežice

Pričujoči članek predstavi Knjižnico Brežice od njenih začetkov pa vse do danes. Z drugimi besedami: od evidenčnih listkov do računalniškega vzajemnega sistema COBISS in/ali od potujočih kovčkov do bibliobusa. Osnova za pripravo zapisov o knjižničnih začetkih je bila rokopisna kronika, ostali podatki so vzeti iz raznih poljudnih in strokovnih besedil ter uradnih dokumentov. Skozi leta se je pozornost s knjižničnega gradiva prenesla k članom in uporabnikom knjižnice. Ključnega pomena pri pripravi programov knjižne in knjižnične vzgoje za najrazličnejše ciljne skupine uporabnikov je tudi podpora prostorov, v katerih knjižnica deluje. Začetnim preimenovanjem in reorganizacijam ter večkratnim selitvam je v šestem desetletju obstoja brežiške knjižnice, s pridobitvijo novih prostorov, sledila ustalitev. Tej pa širitev in oživitev raznolikih vsebin, dostopnih širši javnosti.

Ključne besede: Knjižnica Brežice, knjižnica, Brežice, zgodovina, razvoj 

Ustvarjamo. Rastemo. Se povezujemo, širimo in bogatimo.

Uvodne besede ponazarjajo poslanstvo Knjižnice Brežice, ki piše že več kot sedem desetletij obsežno zgodbo. V tem času pa je rasla, se razvijala in se razcvetela.

Preberi več

Knjižnica Brežice se je v letih od njene ustanovitve do danes širila, bogatila in vsestransko razvijala. V svojem delovanju je imela večje in manjše vzpone. Začetnemu nabiranju knjig za ustanovitev knjižnice so sledile večkratne selitve v vedno večje prostore. Najprej je knjižnica delovala v učilnici brežiške osnovne šole, leta 1955 se je preselila na Cesto prvih borcev, deset let kasneje v novozgrajeni prosvetni dom, leta 1980 v prostore današnje Dvorane Savice Zorko, ob 60. obletnici, leta 2006, pa se je razcvetela v novozgrajenem prizidku. 

Ljudska knjižnica Brežice, Občinska matična knjižnica Brežice, Knjižnica Brežice - tri stopnje v razvoju splošne knjižnice v Brežicah po drugi svetovni vojni. 

Ustanovitev knjižnice je bila nadaljevanje predvojne knjižnične dejavnosti v Brežicah, ki sta jo razvijali predhodnici Slovenska čitalnica in Sokolska knjižnica (Bemkoč, 1996).

Ko so se v prvih mesecih po drugi svetovni vojni Brežice po štirih letih praznine vsestransko prebujale, so ljudje potrebovali tudi stik s slovensko besedo. Zato so kmalu zbrali skrite slovenske knjige in še z nekaj darovi ustanovili ljudsko knjižnico, ki je od ustanovitve nenehno prostorsko in vsebinsko rasla, z njo pa tudi številne generacije bralk in bralcev.

 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

kultura

Avtor besedila

Sabina Stanič, Mateja Kus

Ključne besede

KNJIŽNICE, LJUDSKE KNJIŽNICE, javne knjižnice, Brežice, Knjižnica Brežice

Datum objave

25.01.2021 06:40

Zadnja sprememba

27.01.2021 17:31

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam