skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Praznovanja obletnic kranjske Narodne čitalnice

V Kranju so v letih 1893, 1913 in 1933, ki so obeleževala okrogle obletnice Narodne čitalnice, vselej pripravili veliko praznovanje. Preberi več
"Nad vse svečano se je izvršila tridesetletnica Čitalnice dne 13. avgusta l. 1893. Tako lepega dne ni doživel Kranj od 16. avgusta pred tridesetimi leti sem, ko so bili prihiteli slovenski rodoljubi od blizu in daleč, da Čitalnico v Kranju takorekoč slovesno ustoličijo in otvorijo njene prostore. Tridesetletnica Čitalnice je bila za Kranj splošen narodni praznik; udeležnikom so se ob tej priliki vzbujali sladki spomini na mogočna slovenske tabore, ko so se shajali tisoči ljudstva našega in ko so vsi stanovi slovenskega naroda zahtevali odločno onih pravic, ki jim gredo po božjih in državnih postavah. Kranj si je nadel svečano obleko, da dostojno pozdravi in sprejme vse goste, ki so prihiteli od blizu in daleč, da skupno s čitalnico praznujejo veseli praznik njenega tridesetletnega obstoja." (M. Pirnat: Narodna čitalnica v Kranju 1863 – 1913,str. 17–18)

Mag. Marjana Žibert: Al' žlahtne kranjske tam cvetó besede (F. Prešeren): 150 let Narodne čitalnice v Kranju. Gorenjski muzej, Kranj 2013 (razstavni katalog).

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam