skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Predmeti iz zapuščine rodbine Mayr in zakoncev Holchaker

Gorenjski muzej zlasti v zbirkah kustodiata za etnologijo hrani kar nekaj predmetov povezanih s kranjsko družino Mayr, ki nam pričajo o dejavnostih in načinu življenja kranjskih meščanov v 19. in prvi polovici 20. stoletja. Posamezni dokumenti in predmeti so tudi v zbirkah kustodiatov za starejšo in novejšo zgodovino ter zanimivo slikovno gradivo v muzejski fototeki. Preberi več
Gorenjski muzej je leta 1986 iz gostilniške hiše Stari Mayr na Glavnem trgu v Kranju odkupil več kosov pohištva. Pohištvo spalnice je bilo izdelano konec 19. stoletja in je bilo del opreme meščanskega stanovanja družine gostilničarja Mavrila Mayrja in njegove žene Ane ter njunih petih otrok. Med pohištvom so del postelje (vzglavna stranica), garderobna omara, umivalna omara in toaletna mizica z ogledalom, stola, stensko ogledalo in velika masivna miza. Pohištvo je v slogu historizma izdelano iz orehovine in orehovega furnirja.
Mayrjeva hči Gabriela (Jelca) se je leta 1910 poročila s kranjskim zobozdravnikom Francem Holchakerjem. Od leta 1920 sta zakonca živela v hiši v današnji Gregorčičevi ulici, kjer je bila prej pristava z gospodarskim poslopjem družine Mayr. Po smrti Jelce je nečak in dedič Boštjan Hladnik med letoma 1986 in 1989 precej predmetov iz zapuščine zakoncev prodal muzeju. To so bila predvsem oblačila in oprema stanovanja, večinoma iz časa med svetovnima vojnama. Med drugim hrani muzej svileno žensko večerno obleko, več parov rokavic, torbic in čevljev za večerne priložnosti, kar nekaj je kosov boljšega perila. Na oblačilih pogosto lahko zasledimo izvezene monograme lastnice. Med moškimi oblačili so ohranjene praznične obleke in suknjiči iz finega blaga, pa tudi posamezni kosi oblačil za prosti čas.
Med gradivom, ki ga je muzej odkupil od Boštjana Hladnika so tudi starejši predmeti iz zapuščine družine Mayr iz njihove hiše na današnjem Glavnem trgu. Ohranila so se zlasti pražnja oblačila izdelana iz boljšega materiala, na katera so tudi bolj pazili. To so predvsem ženska oblačila iz 19. stoletja, kar nekaj kosov je tudi iz prve polovice stoletja (obleke oz. krila z modrcem, jope, jakne, svileni predpasniki, rute, avbe in pasovi). Oprema, oblačila in fotografije pričajo o socialnem statusu družine in njenih članov ter položaju med kranjskimi meščani.
O življenju in raznolikih gospodarskih dejavnostih širše družine Mayr vse od konca 19. stoletja naprej nam govorijo tudi različni tiski in diplome članov družine, zlasti pa arhiv družinskih fotografij, ki jih hranimo v muzejski fototeki. Poleg ateljejskih portretnih fotografij so še posebej zanimivi posnetki družine v domačem okolju, zlasti pri preživljanju prostega časa in veselih družb kranjskih meščanov v Mayrjevi gostilni.

Besedilo je bilo objavljeno v razstavnem katalogu Kranjska rodbina Mayr v luči arhivskih dokumentov in muzejskih predmetov : razstava Gorenjskega muzeja in Zgodovinskega arhiva Ljubljana / Marija Kos, Monika Rogelj ; [prevod David Limon ; fotografije Tomaž Lauko, Tina Arh]. - Kranj : Gorenjski muzej ; Ljubljana : Zgodovinski arhiv, 2012.

Informacije

Kontaktne osebe

mag. Monika Rogelj

Ključne besede

družina Holchaker, družina Mayr, Gorenjski muzej, Kranj, MUZEJSKI PREDMETI, ZAPUŠČINA

Datum objave

01.03.2013 13:59

Zadnja sprememba

05.03.2013 16:50

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam