V socialistični Jugoslaviji se je obdobje prve povojne svetovne gospodarske krize  najbolj izrazilo v pomanjkanju osnovnih dobrin, togosti političnih struktur ter občutju negotove prihodnosti. Zazrtost v svetlo prihodnost je bila zasenčena tudi v Velenju, in to zaradi  negativnih  učinkov naftne krize, izrazitega padca življenjskega standarda ter skorajšnjega gospodarskega zloma Gorenja. Gospodarski kazalci premogovnika so se sicer še pomikali strmo navzgor, saj so leta 1985 izkopali  rekordnih 5.106.400 ton premoga, vendar pa je nebrzdan gospodarski razvoj  kmalu razkril tudi svojo temno stran, grozljive posledice uničevanja okolja. Na vrhuncu ekološke krize se je leta 1987 na množičnem ekološkem shodu na Titovem trgu zbralo 20.000 ljudi in zahtevalo takojšnjo ekološko sanacijo prizadetih območij Šaleške doline – odpravo visoke onesnaženost zraka in vnovično oživitev življenja v mrtvi Paki in nastajajočih jezerih. Zaradi ugrezanja so že v sedemdesetih porušili turistični center ob Škalskem jezeru.